Actiunile companiei independente Novatek au scazut cu peste 10% in urma informatiei ca producatorul va plati o taxa de exploatare a zacamintelor minerale aproape similara cu cea a Gazprom.

Titlurile Gazprom au coborat cu 1%, dupa ce s-au depreciat cu circa 15% incepand din martie, cand a devenit clar impactul major al cresterii taxei.

"Este o miscare negativa pentru intreaga industrie a gazelor, in special pentru companiile independente. Gazprom isi poate permite taxe mai mari, are cheltuieli de capital flexibile", a declarat Oleg Maximov, analist la compania de brokeraj Troika Dialog, informeaza Mediafax.

Guvernul rus vrea sa creasca veniturile bugetare, dupa ce premierul Vladimir Putin a promis cheltuieli masive inainte de castigarea alegerilor prezidentiale din martie. Putin va reveni la Kremlin luni, 7 mai.

Firma de consultanta Capital Economics estimeaza ca promisiunile electorale ale lui Putin vor ajunge la costuri anuale de 4.800 de miliarde de ruble (163 miliarde de dolari), respectiv 4%-5% din PIB, pana in 2018.

Producatorii de gaze au platit in mod traditional taxe mai mici de exploatare decat companiile petroliere care, potrivit analistilor, nu mai pot suporta noi majorari fara sa reduca livrarile.

Conform noilor prevederi referitoare la exploatarea gazelor, statul va incasa 80% din veniturile suplimentare generate de cresterea preturilor reglementare.

Veniturile din petrol si gaze reprezinta jumatate din veniturile bugetului federal al Rusiei. Gazprom a obtinut anul trecut un profit net in crestere cu 35%, la aproape 45 de miliarde de dolari, cel mai mare raportat de vreo companie tranzactionata la bursa la nivel mondial.

Taxa pe extractia de resurse minerale va fi majorata treptat, in cazul Gazprom la 582 de ruble (19,82 dolari) pentru o mie de metri cubi in 2013. Taxa va atinge 1.062 de ruble din iulie 2015, a declarat ministrul de Finante Serghei Satalov.

Pentru alti producatori de gaze naturale, taxa fi fi stabilita la 265 de ruble pentru o mie de metri cubi din 2013 si va totaliza 1.049 de ruble in iulie 2015.