Aceasta decizie a fost luata in urma discutiei de la Guvern, dintre premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, privind modalitatea de impozitare a veniturilor a caror sursa nu poate fi identificata, in baza celor mai recente modificari ale Codului Fiscal.

"Am decis formarea unui grup de lucru care va elabora normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal privind impozitarea veniturilor nedeclarate. Forma elaborata a acestor norme va fi discutata in ianuarie cu expertii Bancii Mondiale, institutie care va oferi asistenta tehnica la elaborarea acestor norme, precum si asistenta in instruirea personalului", a declarat ministrul Finantelor, citat de Mediafax.

El a amintit ca la nivelul ministerului va fi format un departament, format din specialisti ai Ministerului Finantelor si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se va ocupa de impozitarea veniturilor nedeclarate.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, a sustinut ca actiunile de control in cazul marilor averi in scopul impozitarii vor fi declansate anul viitor pentru 200-300 de persoane, in principal patroni foarte bogati care in ultimii ani au omis deliberat sa inregistreze veniturile pe firma, sustragandu-se de la plata impozitelor.

La intalnirea de marti de la Guvern, premierul si ministrul de Finante au discutat si despre introducerea optiunii, pentru microintreprinderile a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri.