Anul trecut au fost verificati mai atent si americanii cu venituri de 5-10 milioane de dolari.

Au fost controlate declaratiile a aproape 12% din americanii cu astfel de averi, ceea ce marcheaza o crestere de 54% fata de anul precedent.

Astfel, fondurile colectate in urma verificarilor au crescut anul trecut cu 18%, la 57,6 miliarde de dolari.

Ce face statul roman

Verificarea persoanelor cu venituri mari va fi indreptata pentru inceput asupra catorva "zeci, sute" de persoane care fie cheltuiesc sume mari pentru achizitionarea unor bunuri de lux fara a avea venituri declarate corespunzator, fie nu au venituri constante sau nu dispun de documente justificative.

Citeste: Ce spun consultantii despre impozitarea averilor

Precizarea este inclusa in raportul de activitate al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru anul trecut si angajamentele stabilite pentru 2011. Chiar si asa, pana acum, nu a fost facut public niciun rezultat al vreunui control.
 
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat recent ca un numar de 12 persoane au conturi in Elvetia in valoare totala de 50-60 milioane de euro, seful Fiscului mentionand ca institutia va verifica provenienta acestor venituri, iar daca nu va putea fi demonstrata, acestea vor fi impozitate cu 16%.

Citeste si: Guvernul incepe sa verifice averile mari. De la ce suma se considera ca esti bogat?

Executivul a decis, la sfarsitul anului trecut, ca persoanele cu venituri care depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate, sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.