Oameni cu averi mari isi cauta acum toate chitantele si facturile pentru masini, iahturi sau vile.

Anuntul ca marile averi au intrat in vizorul Fiscului a fost suficient ca oamenii cu bani sa se intrebe daca nu sunt si ei pe lista inspectorilor ANAF.

Gabriel Biris, avocat taxe si impozite: "Clientii nostri au inceput sa ne intrebe din ce in ce mai des ce au de facut? Vazand si agresivitatea din ultima perioada a autoritatilor de control oamenii au devenit ingrijorati, nu neaparat in legatura cu primul milion, nu ma intreba cum am facut primul milion."

Si asta pentru ca, spun avocatii, eventualele nereguli comise de unii romani cand au facut primul milion s-au prescris demult. Acum trebuie sa fie atenti si sa pregateasca documentele pentru masini, iahturi sau vile.

Gabriel Biris, avocat taxe si impozite: Sa poti sa justifici de unde ai ce ai 

Reporter: Si ei sunt in stare sa justifice?

Avocat: In cea mai mare parte da.

Controlul marilor averi initiat de ANAF pare medicamentul potrivit care-i ajuta pe multi sa-si aminteasca exact de unde au luat bani si cum au facut rost de ultima limuzina.

Mihaela Mitroi, consultant fiscal: "Ei trebuie sa-si aminteasca. Sunt oameni care uita, nu este nimic anormal in a uita daca faci erori. Dar de aceea suntem aici sa ajutam sa fie chestiunile acestea rezolvate si sa se poate plati impozitele corect."

Fie ca se simt cu musca pe caciula, fie ca vor sa-si puna ordine in hartii, numarul persoanelor fizice care au nevoie de ajutorul consultantilor fiscali a crescut de 2 - 3 ori in acest an.

Cum stiti ca ati intrat in vizorul inspectorilor de la ANAF? Sunteti patronul bogat al unei firme foarte sarace. Aveti masini scumpe, iar in ultimii ani ati cumparat un imobil care depaseste suma de 150.000 de euro.

Fara ca titularii sa stie, inspectorii au obtinut din banci extrasele de cont. Alte informatii vor fi luate de la cadastru, notari, directia de inmatriculari si registrul naval.

Pe lista ANAF sunt aproape 8.000 de romani. 60 de inspectori ancheteaza deja 313 persoane.

Zece dintre bogatii Romaniei au fost prinsi cu averi nedeclarate de aproape 20 de milioane de euro. Acum trebuie sa achite 3,5 milioane de euro impozit doar pentru 2011.