Kovesi: ANAF trebuia sa confiste 310 mil. euro, insa nu s-a intamplat nimic in ultimele opt luni. Suma ar putea duce la dublarea salariilor medicilor, daca ea ar fi recuperata efectiv
Suma care ar trebui sa fie confiscata de ANAF, in urma hotararilor definitive pronuntate in dosarele instrumentate de DNA, se ridica la 310 milioane de euro, insa in ultimele opt luni nu s-a facut nimic pentru recuperarea acestor bani, a afirmat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
"Nu DNA este institutia care trebuie sa confiste efectiv banii. Noi, atunci cand facem o investigatie, obligatia noastra este sa identificam banii si bunurile, dupa care sa le sechestram. Practic, le punem intr-o tava, dupa care oferim tava ANAF-ului, Ministerului Finantelor, atunci cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva, iar ANAF-ul trebuie sa execute efectiv aceste hotarari de condamnare. Am semnalat la inceputul anului ca, doar in dosarele DNA, suma care trebuie confiscata efectiv de stat este de 310 milioane de euro. (...) Aceasta suma ar putea duce la dublarea salariilor medicilor, daca ea ar fi recuperata efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile si valorile, ei trebuie doar sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni si ma intreb daca procedura care se aplica persoanelor fizice care nu-si platesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicata si acestor persoane condamnate definitiv", a declarat Kovesi, la Digi 24, transmite Agerpres.
In opinia sefei DNA, institutiile abilitate nu au dat niciun semn ca intentioneaza sa recupereze prejudiciile, in ciuda efortului depus de procurori si judecatori in acest sens.
"Noi nu vedem, cel putin in ultimii doi ani nu am vazut niciun fel de proactivitate in a incerca sa executi efectiv aceste bunuri. La nivelul DNA am constituit un serviciu de investigatii financiare, format din procurori, politisti si specialisti, care doar acest lucru face, identifica bunurile (...) si alaturi de investigatia penala face si o investigatie financiara. Alaturi de noi depun un efort extrem de important judecatorii, care verifica sechestrele pe care noi le punem, dispun confiscarea sumelor de bani si a bunurilor, dupa care nu se mai intampla nimic. Statul sta pe o gramada de hotarari judecatoresti ramase definitive cu care sunt puse sechestre foarte multe si nu le executa", a afirmat Kovesi.
Ea a adaugat ca, in urma semnalului de alarma pe care l-a tras la inceputul acestui an, a fost contactata de reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor, carora le-a transmis propunerile de imbunatatire solicitate, a participat la dezbateri si seminarii, a transmis puncte de vedere, dar pana in prezent nu s-a schimbat nimic in privinta recuperarii prejudiciilor.
"Sper ca lucrurile se vor misca, pentru ca si in acest an, pana in acest moment, noi am indisponibilizat valori si bunuri de aproape 190 de milioane de euro. Avem foarte multe hotarari judecatoresti de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar in acest an, iar judecatorii au dispus si acolo confiscarea unor bunuri si valori. Aceste sume se tot aduna si cred ca trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute aceste sume efectiv si sa incaseze acesti bani la bugetul de stat. Daca Ministerul Finantelor nu se descurca, atunci poate sa dea aceasta atributie institutiilor din sistemul judiciar care pot sa faca acest lucru", a mai spus Laura Codruta Kovesi.