Unii dintre medicii de familie spun ca si miercuri vor accepta pacienti fara plata. Altii nici nu vor sa auda, iar cei mai grabiti dintre ei au cerut deja bani. S-a intamplat in Teleorman, unde bolnavii au achitat cate 30 de lei.
Fiecare doctor in parte isi va stabili tariful pentru cele 15 minute de consultatie.
Chiar daca valoarea reala a unei consultatii este de 55 de lei, doctorii spun ca cel mai probabil vor lua intre 20 si 25 de lei in Bucuresti.
Cat despre o vizita la specialist aceasta va incepe de la 35 de lei.
Pentru cei care au deja retete si bilete de trimitere la analize, e bine de stiut ca acestea au valabilitate de 30 de zile.
Sanatatea in moarte clinica: 40% din cabinetele medicilor de familie vor disparea. Frauda din sistem depaseste 400 mil. euro
Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, a declarat, marti, ca, in baza actualelor norme ale contractului cadru, 40% dintre cabinetele medicilor de familie se vor inchide pentru ca nu vor supravietui financiar.
De partea cealalta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca bugetul Casei are, in prezent, un deficit de cel putin 2,5 - 3 miliarde de lei, iar frauda din sistem este de aproximativ 400 de milioane de euro pe an.
Potrivit lui Astarastoaie, exista medici specialisti in medicina de familie care sunt someri si pleaca in strainatate, pentru ca nu pot intra in sistem, intrucat pentru supravietuirea unui cabinet este nevoie de cel putin 1.700 de asigurati pe lista.
"Cu 1.200 de asigurati nu supravietuieste. Trebuie macar 1.700 de asigurati pe lista ca sa tii un cabinet dupa normativele introduse de CNAS si Ministerul Sanatatii (MS), ca medicul sa ramana in mana cu un venit de minim pe economie", a spus Astarastoaie.
Vasile Astarastoaie a apreciat ca efortul financiar pentru a rezolva criza medicilor de familie este de 50 de milioane de euro, reprezentand o suplimentare a bugetului MS si a aratat ca pierderile, daca se va ajunge la inchiderea a 40% dintre cabinete, vor fi mult mai mari, intrucat vor creste inechitatile, pentru ca se vor inchide cabinetele din zonele defavorizate.
Presedintele CNAS, insa, sustine ca orice suplimentare este imposibila, in conditiile in care bugetul Casei are un deficit de 2,5 - 3 miliarde de lei, iar frauda din sistem este de aproximativ 400 de milioane de euro pe an.
Presedintele CNAS a facut referire la sistemul ermetic existent si la coruptia din sanatate, atat pe palierul creat de relatia dintre furnizorii de medicamente si medicii prescriptori, cat si pe cel generat la nivelul spitalelor, prin internari false si raportari conform recomandarilor firmelor de management, care ii invata pe sefii de spital, din punct de vedere tehnic, cum sa "fenteze" sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Referendu-se la relatia tensionata din ultimele zile cu medicii de familie, Lucian Duta a spus ca acestia doresc, in fapt, o majorare a finantarii cu 30%, situatia care, desi justificata, este imorala in conditiile reducerilor salariale la nivelul altor structuri sau institutii.
Citeste si: