Medicii de familie renunta la protest, de marti elibereaza retete compensate. Unii pacienti ar putea fi despagubiti
Medicii de familie renunta la protest, reprezentantii acestora informand-l, vineri, pe ministrul Cseke Attila ca le recomanda doctorilor sa depuna dosarele pentru semnarea contractelor si ca de marti se vor elibera retete pentru medicamentele compensate si gratuite si trimiteri.
"Reprezentantii Patronatului National al Medicilor de Familie si cei ai Asociatiei Medicilor de familie l-au informat vineri dimineata pe ministrul Sanatatii, Cseke Attila, ca recomanda medicilor de familie sa depuna dosarele in vederea semnarii contractelor", se arata intr-un comunciat remis de Ministerul Sanatatii.
Astfel, incepand de marti, toti medicii de familie vor elibera retete pentru medicamentele compensate si gratuite si vor semna trimiteri catre cabinetele medicilor de specialitate.
"Salut decizia medicilor de familie si le multumesc pentru dialogul pe care l-am purtat in aceste saptamani si pentru faptul ca au ales sa se gandeasca in primul rand la pacientii lor, asa cum le-am solicitat in toate intalnirile noastre. Sunt constient ca asistenta medicala primara reprezinta un capitol important in sistemul de sanatate si vom sprijini mai mult acest sector", a declarat ministrul Cseke Attila, citat in comunicat.
Duta: Cautam cadrul juridic pentru eventuala despagubire a pacientilor care si-au luat medicamente
La randul sau, presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat, vineri, ca va cauta cadrul juridic pentru a vedea daca ar putea returna bolnavilor banii cheltuiti pe medicamentele pe care le-au luat din banii proprii intrucat medicii de familie nu le-au eliberat retete compensate si gratuite.
"Cautam cadrul juridic pentru pacientii care si-au luat singuri medicamente. Vom vedea daca le-am putea da banii inapoi pentru ca vina este a noastra si a medicilor", a declarat presedintele CNAS, intr-o conferinta de presa.
Duta a salutat decizia medicilor de familie care au anuntat vineri incetarea protestelor si a multumit doctorilor, aproape 50%, care au semnat contractul-cadru indiferent de divergente. Presedintele CNAS a sustinut ca "din pacate", nu stia de decizia medicilor de familie de a renunta la proteste, dar ca a aflat acest lucru dintr-un comunicat al MS.
"As vrea sa salut decizia medicilor de familie care astazi (vineri - n.r.) au anuntat incetarea protestelor si sa multumesc medicilor care au semnat contractul-cadru indiferent de divertele din sistem. Adresez scuze tuturor medicilor corecti din sanatate, dar acuzele se indreptau catre aceia care fraudeza sistemul, nu spre majoritatea celor corecti", a mai spus Duta.
In aceste conditii, perioada pentru semnare contractului cadru va fi prelungita, a anuntat presedintele CNAS.
"Va fi prelungita perioada de incheiere a contractelor cu cat va fi nevoie. Contractele se incheie retroactiv incepand cu 1 iunie", a spus Lucian Duta.
El a declarat ca vrea sa gaseasca solutii corecte pentru finantare de la 1 ianuarie 2012.
"Recunosc ca acest segment este subfinantat, exprim hotararea de a continua toate demersurile pentru reformarea sistemului, introducerea pachetului de baza si transparentizarea sistemului medical", a spus Duta.
Ca o solutie, el a precizat ca va fi revazut procentul acordat medicinei de familie astfel incat acesta sa creasca din 2012.
Presedintele CNAS a opinat ca bugetul ar putea creste cu cateva zeci de milioane de lei prin cresterea cu aproape 300.000 a numarului de contracte de munca, dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii.
In plus, el a tinut sa adauge ca este nevoie de un pachet de servicii de baza si de o noua lege a clawback-ului, care ar putea produce o predictibilitate a consumului de medicamente.
"Vom pregati o ordonanta de urgenta pentru o noua lege a clawback-ului care va aduce predictibilitate a consumului de medicamente", a declarat Duta.
Mai multe despre:
#medici de familie
Pe acelasi subiect: