Tanara de 19 ani provine dintr-o familie saraca, iar sotul ei este somer de anul trecut, de cand santierul pe care lucra s-a inchis. Cei doi traiesc doar din ajutorul de somaj de 400 de lei pe luna si nu au rude sau prieteni care sa-i ajute cu bani.

Dupa ce tanara a ramas gravida, si-a dat seama ca abia vor putea sa-si creasca copilulul, dar au inceput sa-si faca griji despre presupusele plati de la nastere. Au auzit ca fara o atentie nu ai nici o sansa sa te ajute cineva, asa ca incearca acum sa faca rost de bani. Asta chiar daca medicii le-au dat asigurari ca nu e cazul sa-si faca asemenea griji.

Nasterea este considerata o urgenta in Romania si chiar si cei care nu platesc contributii sociale beneficiaza de asistenta in asemenea cazuri.

Proverbialele povesti despre spaga din spitale au ajuns insa sa-i ingrozeasca pe cei doi tineri. " Cica trebuie sa dai la infirmiere cate 10 lei, doamnele asistente mai mult, de la 50 de lei, pentru ca altfel nu te baga nimeni in seama. La doctor, peste un million jumatate ", spune femeia. Vecinele mai experimentate le-au confirmat celor doi temerile.

Totusi, medicii dau asigurari ca nu este cazul sa-si faca griji pentru bani.

"Sub nicio forma nu se conditioneaza actul medical. Aceasta pacienta sa vina, va fi tratata exact cum o pacienta are nevoie si, intotdeauna, daca o pacienta a avut nevoie de o operatie cezariana, s-a facut atunci cand a fost nevoie, pentru ca mai exista discutii ca nu se face cezariana, daca nu se da spaga. Nu este adevarat!", spune Mihaela Vasile, directorul medical al Maternitatii Braila.