Hotararea instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Claudiu Ristea a fost retinut, miercuri, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind acuzat ca a primit 30.000 de lei de la administratorul unei firme, pentru a aviza deblocarea contului societatii, luarea de mita fiind intermediata de doi inspectori din subordinea acestuia.

In acest dosar, procurorii anticoruptie ii cerceteaza pe Claudiu Ristea, pentru luare de mita, si pe Constantin Augustin Murgoci si Alexandru Bogdan Filip, inspectori la AJFP Ilfov, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 5 septembrie, Ristea a acceptat promisiunea administratorului unei societati comerciala (denuntator in cauza) de a primi o suma intre 20.000 si 30.000 de lei, pentru ca in schimb sa semneze documentele necesare la deblocarea conturilor firmei.

"Promisiunea i-a fost transmisa lui Ristea Claudiu prin intermediul invinuitilor Murgoci Augustin Constantin si Filip Alexandru Bogdan, inspectori, care i-au transmis persoanei denuntatoare acordul directorului, precum si faptul ca acesta, in schimbul promisiunii facute, a semnat documentul necesar la unitatea bancara pentru deblocarea contului societatii, urmand ca ulterior, denuntatoarea sa retraga suma destinata directorului AJFP Ilfov si sa o remita prin intermediul celor doi inspectori", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DNA.

Alexandru Bogdan Filip si Augustin Constantin Murgoci au primit, marti, de la administratorul firmei 30.000 de lei, conform intelegerii anterioare. In aceeasi zi, Murgoci i-a dat lui Ristea cei 30.000 de lei, acestia fiind prinsi in flagrant.

In cazul inspectorilor Alexandru Bogdan Filip si Augustin Constantin Murgoci procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Claudiu Ristea are, potrivit declaratiei de avere din 14 iunie, un teren intravilan in comuna Dragoslavele, judetul Arges, in suprafata de 3.500 de metri patrati, cumparat in 2008 si un apartament in Constanta, de 71 de metri patrati, pe care il detine, impreuna cu sotia, din 2004.

Ristea a mai trecut in declaratia de avere si un apartament in Bucuresti, in suprafata de 43 metri patrati, cumparat in 2002, pe care i l-a donat fiului sau.

Seful de la Finante Publice Ilfov are trei conturi si trei depozite bancare, in valoare totala de 14.000 de euro si 56.337 de lei, patru fiind deschise in 2011 si doua in 2012.

In declaratia de avere, Ristea a trecut actiunile detinute de sotia sa la patru firme, respectiv SC Consulting R Group SRL, SC Consulting R Group Solutions SRL, SC CRG Nexia Expert SRL, SC CRG Nexia Audit SRL, la fiecare avand intre 35 si 48 la suta, in valoare totala de 5.890 de lei. De asemenea, Claudiu Ristea a creditat una dintre firmele la care sotia sa are actiuni, SC CRG Nexia Audit SRL, cu 988 de lei, precum si SC Casa R Prest SRL, cu 19.602 lei.

Ristea trebuie sa restituie pana in 2015 un credit luat in 2007, in valoare de 7.030 de euro si pana in 2014 alte trei credite contractate in 2012, in valoare totala de aproximativ 21.000 de lei.

Claudiu Ristea a avut, in anul fiscal anterior, venituri de 150.768 de lei ca director executiv al Finantelor Publice Ilfov. Sotia acestuia a avut venituri de 316.007 de lei, de la Universitatea "Spiru Haret" Constanta, unde este conferentiar universitar, de la doua firme la care este actionar si administrator - SC CGR Nexia Expert si SC CRG Nexia Audit, si din activitati independente la cabinet expert contabil. De asemenea, sotia lui Ristea a incasat dividente de 60.802 lei de la cele doua firme la care este actionar si administrator, potrivit declaratiei de avere.