Statele in care mita e la ea acasa. Unde exista cele mai mari cazuri de coruptie
O persoana din patru a dat mita anul trecut unui angajat din sectorul public, potrivit unui sondaj al Transparency International, preluat de BBC News. Cercetarea cuprinde rezultatele a 95 de tari si prezinta cateva concluzii ingrijoratoare.
Cea mai mare rata a coruptiei exista in tarile africane. Numai in Sierra Leone 84% dintre respondenti au recunoscut ca au platit mita. De altfel, sapte din noua tari cu o rata mare a acestei infractiuni se afla in Africa sub-Sahariana. La polul opus, printre cele mai corecte natiuni se numara Danemarca, Finlanda, Japonia si Australia, acolo unde numarul celor care au dat mita este de doar 1%.
Cercetarea a luat in calcul analiza situatiei din 95 de state insa, in unele cazuri precum Brazilia si Rusia, anumite date au fost excluse, existand suspiciuni in privinta validitatii raspunsurilor. Pentru fiecare tara in parte exista o marja de eroare de 3% si un esantion de o mie de persoane. Exceptie fac Ciprul, Luxembourg, Vanuatu si Insulele Solomon, unde esantionul a fost de numai 500 de persoane, asa ca marja de eroare este de +/- 4 procente.
Potrivit sondajului, in Romania 17% dintre cei intervievati au recunoscut ca au dat mita, ceea ce plaseaza tara noastra la egalitate cu Macedonia si Sudan. Stam totusi mai bine decat tari precum Turcia, Grecia, Egipt, Moldova sau Ucraina. Iata care sunt tarile care au obtinut un scor procentual mai mic sau egal cu 5%: Australia, Danemarca, Finlanda, Japonia, Spania, Canada, Malaezia, Maldive, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Coreea de Sud, Uruguay, Belgia, Croatia si Georgia.
Statele in care peste jumatate din locuitori dau mita: Ghana, India, Tanzania, Cambodgia, Senegal, Uguanda, Camerun, Libia, Mozambic, Zimbabwe, Kenya, Yemen, Liberia, Sierra Leone. Cercetarea mai arata ca, in multe tari, oamenii si-au pierdut increderea in institutiile guvernamentale, relateaza CNN Money. Astfel, partidele politice sunt privite drept cele mai corupte forme de organizare in 51 de tari. In 36 de state, politia este considerata ca avand cel mai mare grad de coruptie, in timp ce pentru 20 dintre ele, sistemul judiciar este cel care pune cele mai mari probleme.
Peste 50% din cetateni considera ca guvernul lor este controlat de mici grupuri de interes, insa in Cipru, Grecia, Liban, Rusia, Tanzania si Ucraina, numarul acestora sare de 80%. Nici perceptia locuitorilor din Italia, Spania, Belgia sau Israel nu este una mai buna din acest punct de vedere.