O familie cheltuieste, in medie, in fiecare luna, 2.045 de lei, adica 705 lei de persoana, potrivit datelor INS.

Cei mai multi bani ii dam ca sa umplem frigiderul. Peste 40% din cheltuielile noastre lunare se duc pe alimente si bauturi ne-alcoolice. Explicatia este simpla: desi avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, preturile sunt cam la fel.

"Aceste salarii mici nu se trasmit in niste preturi mai mici ale alimentelor pentru ca industira procesatoare in Romania este la pamant. Taranul produce in general pentru propriul consum, iar orasenii mananca din import”, este de parere Sorin Pislaru, redactor sef la Ziarul Financiar.

Fapt confirmat si de datele oficiale. Agricultorii traiesc din ce au in ograda, iar daca ar fi fost obligati sa isi ia totul de la magazin ar fi pierdut aproape 38 de procente din banii de care dispun.

La oras viata este si mai complicata: locul 2 in topul cheltuielilor il ocupa intretinerea si facturile la utilitati. Acestea se simt la buzunar in special pe timpul iernii cand intretinerea creste cu cateva milioane.

In final tragem linie si vedem ca o familie obisnuita ramane cu 100 de lei pentru vacante sau pentru cateva iesiri in oras. Si cu inca 110 lei pentru haine si pantofi. Practic din aceste sume oamenii nu se aleg de fapt cu nimic.