Mai saraci cu 67 de lei! Romanii au castigat cu 4,7% mai putin in iulie, ca urmare a taierii salariilor bugetarilor. VIDEO
Salariile romanilor au scazut, in medie, cu 4,7%, in luna iulie, comparativ cu luna anterioara, aceasta reducere semnificativa datorandu-se taierii salariilor bugetarilor cu 25%, incepand de la 1 iulie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). In aceste conditii, salariul mediu net in iulie a fost de 1.355 de lei, in scadere cu 67 de lei fata de luna iunie, iar salariul brut a fost mai mic cu 4,3%, ajungand astfel la 1.868 de lei.
In acelasi timp, puterea de cumparare a romanilor a scazut cu aproape 9%, pe de o parte ca urmare a scaderii salariilor, iar pe de alta parte din cauza cresterii preturilor, datorata majorarii TVA de la 1 iulie.
Potrivit Statisticii, romanii care castiga cele mai mari salarii sunt cei care lucreaza in intermedieri financiare, unde salariul mediu net a fost, in iulie, 3.436 de lei.
Cei care pleaca cu cei mai putini bani acasa sunt angajatii din hoteluri si restaurante, unde salariul mediu net a fost 799 de lei.
In cazul angajatilor de la stat, desi Guvernul a stabilit ca acestea sa fie taiate cu un sfert, de la 1 iulie, in realitate scaderile au fost mai mici.
Astfel, in invatamant salariile au scazut cu 22,6%, in sanatate si asistenta sociala, cu 19,8%, iar in administratia publica, cu 14,4%.
Cauza acestor scaderi mai mici decat cele prevazute de lege s-au datorat, potrivit INS, faptului ca, pe de o parte, angajatii care erau platiti cu salariul minim pe economie au ramas cu acelasi salariu, respectiv 600 de lei, iar pe de alta parte, acordarii unor drepturi salariale pentru perioadele anterioare, mai ales in administratia publica.
In acelasi timp, in luna iulie, angajatii din asistenta sociala au primit unele restante salariale.
Nu numai bugetarii au primit mai putini bani in iulie, scaderi ale veniturilor inregistrandu-se si in industria farmaceutica, extractia pertolului si a gazelor sau in fabricarea bauturilor.
Astfel, scaderi intre 6% si 8% s-au inregistrat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
Cu valori cuprinse intre 4% si 6% au scazut si salariile din domeniul fabricarii bauturilor, fabricarii calculatoarelor si a produselor electronice si optice, precum si in telecomunicatii si tranzactii imobiliare.
Cei mai fericiti salariati au fost cei din industria metalurgica, unde salariile au crescut, in medie, cu 11,4%, in iulie. Salariile din domeniul extractiei carbunelui, precum si cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica au crescut cu valori cuprinse intre 6% si 8%, iar cele din domeniul fabricarii produselor din tutun s-au majorat cu 4%.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 2,5%.
Pe acelasi subiect: