Potrivit Eurobarometrului, criza economica si masurile de austeritate luate de guverne au accentuat perceptia de saracie in randul europenilor.

Pe primul loc se afla grecii, 85% dintre acestia sustinand ca saracia a crescut in tara loc, urmati de francezi – 83%, bulgari – 82%, romani – 77% si italieni – 75%.

Romanii si grecii sunt cei mai pesimisti si cand vine vorba de viitor, sapte din 10 romani considerand ca se asteapta sa le fie si mai rau, iar grecii sustinand ca situatia lor financiara va continua sa se inrautateasca.

In alte tari insa, oamenii sunt mai optimisti. De exemplu, sub un sfert dintre letoni se asteapta sa traiasca mai rau in viitor, comparativ cu rezultatul Eurobarometrului din iulie 2009, cand 65% spuneau ca le va fi mai rau. De asemenea, perceptia negativa asupra viitorului a scazut si in Ungaria, de la 48% la 20%, iar in Lituania, de la 58% la 32%.

In acelasi timp, belgienii, polonezii, britanicii si finlandezii sustin ca le-ar fi mai usor acum sa-si gaseasca un job daca ar ajunge someri.

Unul din cinci europeni a declarat ca isi plateste facturile curente cu mare dificultate, pentru 15% dintre ei acest lucru constituind o problema constanta.

De asemenea, 30% dintre europeni sustin ca au probleme in a acoperi costurile cu sanatatea si cu ingrijirea copiilor, in timp ce un european din sase nu este sigur ca-si poate pastra locul de munca in viitor.