Inca de la intrare, sunetul gramofonului si mirosul de vechi te introduc intr-o poveste cu domni si domnite cochete. Chiar si cei care nu sunt pasionati de arta sau de antichitati raman in consignatii cuceriti de povestile obiectelor de acolo.

De pilda, o oglinda venetiana de prin 1800, care se pare ca a apartinut regelui Carol I. A adus-o un domn care spune ca a mostenit-o de la bunicul sau, fost administrator al Curtii Regale. Astazi se vinde in consignatie cu 8.000 de lei. Un gramofon, in schimb, costa 1.900 de lei. Este primul model lucrat fara goarna, in anii '20, pe cand era "sufletul petrecerilor". Iar ca ele sunt zeci de alte obiecte de valoare, toate cu ceva in comun. Le-au adus la vanzare proprietari impinsi de saracie.

E totusi criza si fiecare incearca sa aduca obiectul si sa capete ceva pe el, ca sa nu-l duca in targ, sa ia o nimica toata. Unii proprietari isi incearca zilnic norocul, cu cate un obiect de prin casa. Din pretul obtinut de consignatie, ar primi 70%.

De pe urma lor castiga colectionarii cu bani. Un domn din Olanda, spre exemplu, a venit in Romania, la "vanatoare".

In ultimul an, afacerea consignatiilor a inceput din nou sa mearga. Pe langa tablouri sau piese de mobilier, gasiti in ele si electronice, imbracaminte sau incaltaminte.