Anii trecuti, romanii isi permiteau sa vina acasa cu propriile masini incarcate cu cadouri pentru cei dragi. Acum, pentru multi dintre ei autoturismul a devenit un lux. Asa ca aleg autocarul, pentru care platesc doar 150 de euro. Spun ca nu-i tocmai ieftin, insa este mai avantajos decat sa cheltuiasca sute de euro pe benzina.

In aceste conditii, sunt si unii care prospera: companiile de transport. Spun ca biletele pentru luna august sunt aproape epuizate.

"Daca ne uitam la evolutia din primele luni ale anului, vom vedea ca remiterile, banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate, au continuat sa scada. Ele scad cam cu 20% fata de aceeasi perioada a anului anterior", spune Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

In primele cinci luni ale anului, romanii care muncesc in strainatate au trimis acasa doar 1,7 miliarde de euro, dupa ce anul trecut, in aceeasi perioada, au trimis peste 2 miliarde de euro, arata datele BNR.

Specialistii atrag atentia ca mai grav decat faptul ca banii trimisi de romani in tara s-au imputinat este ca ei, lucrand in strainatate, prin taxele si impozitele pe care le platesc contribuie la dezvoltarea economica a acelor tari si nu a Romaniei.

Pe de alta parte, politistii de frontiera se asteapta ca zilele acestea traficul in vamile din vestul tarii sa se aglomereze. Este perioada in care majoritatea romanilor din afara intra in concedii de odihna si vin sa se relaxeze acasa, alaturi de cei dragi.

Numai luni, prin Vama Turnu din Arad au intrat cateva sute de persoane. Autoritatile anunta ca, daca va fi nevoie, vor suplimenta numarul benzilor de intrare in tara, evitandu-se astfel cozile din alti ani.