Cum poti sa-ti cumperi haine de firma la bani romanesti? Afla aici fabricile care produc branduri in Romania
River Island, Etam, 123, Zara, Bershka, Stradivarius, Adidas, asta ca sa nu mai vorbim de Morgan, Poussieres d'Etoile si chiar pana la D&G, Armani si alte branduri de renume international. Va vine sa credeti sau nu, toate acestea sunt produse in fabricile de textile din Romania si le puteti cumpara la preturi de producator. Tot ce trebuie sa stiti, este unde anume se afla fabricile si ce branduri produc.
Odata cel mai mare producator in sistem lohn din Europa, in Romania de astazi au mai ramas doar o parte din marcile de haine care venisera buluc in anii '80, '90. De ce au plecat? Unii si-au gasit lucru de mana mai ieftina in tari precum Bangladesh, Pakistan, China sau Vietnam, altii nu au fost multumiti de nivelul tehnologiei folosit de croitoresele romance pentru a fabrica hainele, iar pe restul i-a scos afara criza.
Cine a plecat in 2009 din Romania?
Unul dintre cei mai mari producatori de haine in sistem lohn care ajunsese sa fabrice peste 20 de milioane de produse/anual, in unitatile de la noi din tara, este marca suedeza H&M. Ce-i drept, retailerul nu este si in magazinele noastre din centrele comerciale, dar e bine de stiut ca isi producea o buna parte din colectii aici. Mai precis in vreo 6 fabrici din zona Focsani-ului.
Pentru H&M lucra si fabrica creatoarei de moda Romanita Iovan, "Romanita", de la Caracal. Aceasta mai producea si pentru o alta marca de renume: Next. Si ei au parasit piata romaneasca anul trecut. Alaturi de acestia, rand pe rand au plecat Marks&Spencer, C&A, Kiabi, Lindex si producatorul italian de pantofi Geox Italia.
La fel s-a inchis si o fabrica din Constanta, care producea de mai bine de 10 ani haine pentru piata franceza; Morgan sau Poussieres d'Etoile. Marcile au ramas totusi in piata si sunt produse, dar la o capacitate mult mai mica.
Marcile grupului spaniol Inditex sunt produse in fabrici din Buzau si Barlad. In primul judet gasim Zara, Bershka si Stradivarius, iar in Barlad vom gasi toate marcile de imbracaminte ale retailerului spaniol.
O alta fabrica specializata in fabricarea hainelor Berska se situeaza in localitatea Nehoiu din Barlad.
In Giurgiu gasim Etam. Mai in nord-estul Romaniei, in zona Moldovei vom gasi iarasi un cumul de fabrici ce cos de zor la hainele brandurilor internationale pe care le cumparam atat de scump din magazin: River Island, 123 si multe altele.
Pana si Bucuresti-ul are astfel de fabrici si chiar puncte de desfacere a marfii. Un astfel de exemplu este magazinul Beta, din cartierul Bucurestii Noi, unde gasim la preturi extrem de mici haine din colectia Marks&Spencer sau Dorothy Perkins. Si, evident, renumita Apaca. Astazi, fosta fabrica gazduieste o multime de firme care lucreaza in sistem lohn, pentru export, dar care s-au deschis si un mic magazinas, la intrare.
Iata deci, partea buna a lucrurilor. Toate aceste produse sunt de cumparat, daca stii de unde sa le iei. Spre exemplu, la Nehoiu, unde se produce Bershka, tricourile sunt vandute cu 10 lei, pantalonii cu 40 de lei, rochitele, jachetele si paltoanele nu sar de 100 de lei/bucata.
Pentru ca fabricile lucreaza in sistem lohn exista doua variante de a cumpara aceste produse: ori sunt scoase la vanzare cele ce depasesc stocul, adica produsele in plus, ori cele cu mici defecte. Aceste mici defecte sunt cateodata "facute" dinadins de croitoresele din fabrica, tocmai pentru a le putea vinde si a scoate un ban in plus. Un singur fir de ata tras, inseamna defect, iar produsul este returnat.
De multe ori insa hainele sunt noi si perfecte, iar preturile pe masura. Spre exemplu, in 2008, la Constanta, un palton marca Morgan, costa direct din fabrica 70 de lei noi, in conditiile in care, in magazin, depaseste cateva zeci de milioane.
Pe acelasi subiect: