Cum e mai ieftin sa calatoresti in tara - cu avionul sau cu trenul?
Care sunt rutele interne pe care companiile aeriene fac concurenta CFR-ului, care va fi pragul sub care se va mentine euro in acest an, cu cat vor fi taiate pensiile anticipate incepand din 2011 sau care sunt masurile anticriza pe care le-au aplicat tarile din estul Europei, sunt doar cateva subiecte din ziarele de astazi.
Ziarul Financiar scrie ca traficul feroviar de pasageri este din ce in ce mai amenintat de companiile aeriene, care isi consolideaza pozitia pe piata prin introducerea de zboruri pe destinatii interne, pretul biletelor fiind similar cu cele practicate de compania CFR Calatori. Destinatii ca Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi sau Arad sunt disputate atat de compania feroviara de stat, cat si de operatorii aerieni Blue Air sau Tarom.
Euro nu va mai iesi din banda 4-4,2 lei anul acesta, scriu jurnaliastii de la Business Magazin, dupa ce au chestionat cativa dintre bancherii romani. Majoritatea acestora prevede pentru urmatoarea jumatate de an o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune.
Aprecierea leului fata de euro a devenit cel mai comentat fenomen, mergandu-se chiar pana la explicatia prin atacurile speculative ale catorva jucatori mari din piata valutara, aceiasi care au mizat pe o cadere a leului spre 4,5-5 lei/euro, iar acum ar paria pe o intarire excesiva, spre 3,5 lei/euro.
Noile prevederi ale legii pensiilor in ceea ce priveste pensionarea anticipata va duce la diminuarea veniturilor lunare cu 50%, noteaza Evenimentul Zilei, in editia de astazi. Astfel, de anul viitor, romanii care vor vrea sa stea acasă de la 60 de ani - cu cinci ani mai devreme decat varsta de pensionare stabilita de viitoarea lege atat pentru femei, cat si pentru barbati -, vor trebui sa se multumeasca cu o pensie mai mică cu aproape 50%, fata de 30% acum.
Mai mult, oficialii vor sa pună capat si dosarelor medicale de pensionare pe caz de boala obtinute pe spaga. „In ultimii ani, sistemul de pensii publice se confrunta cu o problema foarte serioasa: cea legata de cresterea masiva, de multe ori frauduloasa, a pensionarilor de invalidate”, sustin oficialii Ministerului Muncii.
Din Gandul aflam ca ministrul Economiei, Adriean Videanu, mizeaza pe investitorii chinezi pentru a dezvolta proiecte in energie, infrastructura si mediu. "Partenerii chinezi au fost invitati sa selecteze ai sa propuna, in cadrul urmatoarei sesiuni a comisiei mixte, realizarea in Romania a 4-5 proiecte de dezvoltare economica in domeniile vizate (energia, infrastructura si protectia mediului - n.r.)", potrivit Ministerului Economiei. Cu aceasta ocazie, Videanu a prezentat intentia de a realiza in parteneriat public-privat trei noi grupuri energetice.
Lectura placuta!
Pe acelasi subiect: