“Nu vom face o distinctie intre locuinte noi si locuinte vechi, nu e posibil acest lucru. Plafonul va fi in mod cert majorat. Trebuie sa vedem din totalul plafonului care ne-a ramas disponibil - am mai obtinut o suplimentare de plafon de aproape un miliard de euro - cum il distribuim: cat pentru „Prima casa”, cat pentru cofinantari din fonduri structurale si cat pentru alte proiecte de investitii”, a explicat ministrul Finantelor Publice.

Acesta a adaugat ca este posibil ca noul plafon “sa primeasca” in peste 700 de milioane de euro.

“Totodata, ne gandim sa majoram garantia acordata de stat. Sunt propuneri sa fie intre 70.000 si 100.000 de euro, dar cred ca 100.000 este excesiv. Vom decide saptamana asta”, a mai anuntat Sebastian Vladescu, in interviul acordat cotidianului mai sus – amintit.

De altfel, oficialii Ministerului de Finante impreuna cu cei ai bancilor si nu numai se vor intalni maine pentru o noua discutie pe tema revizuirii Programului “Prima Casa”. Reamintim ca premierul Emil Boc a dat termen ca pana la 15 februarie acest program sa fie revizuit sis a se axeze pe constructia de locuinte noi.

Dispar tigarile si bauturile alcoolice?

In interviul acordat Evenimentului Zilei, la intrebarea daca este posibil ca tigarile si bauturile alcoolice sa dispara intr-un viitor apropiat din magazinele de tip duty-free, ministrul Vladescu a raspuns ca “exista o presiune solida pentru reducerea posibilitatii de frauda fiscala prin contrabanda cu produse accizabile, inclusiv prin duty-free-uri”.

“Este posibil ca masura sa fie implementata, probabil ca in primul trimestru al acestui an”, a adaugat acesta.

In ceea ce priveste posibile masuri anticriza pe care Executivul le-ar putea lua in perioada imediat urmatoare, oficialul Ministerului Finantelor Publice a explicat ca el personal are “o problema cu strategiile, pentru ca lumea e mult mai dedicata crearii planului, decat implementarii efective de masuri”.

“Pentru mine, iesirea din criza si reusita Romaniei de a intra pe crestere economica sunt o preocupare zilnica. Nu am nevoie de un plan. Sunt masuri pe care le luam in mod constant, de la modernizarea programului „Prima casa” pana la sisteme de garantare pentru autoritatile locale, incurajarea absorbtiei fondurilor structural”, a punctat Vladescu.  

Planul Guvernului, asa cum este el vazut de ministrul Finantelor Publice la ora actuala, include masuri pentru pastrarea facilitatii somajului tehnic, sustinerea angajarii somerilor, scheme de garantare pentru companii si pentru autoritatile locale.

“Toata lumea spune ca nu exista suport pentru agricultura. Eu spun ca exista, dar in alta forma: Romania ca stat membru acceseaza fonduri europene si bugetare in structuri noi. Si mai este ceva care nu place: daca vrei sa beneficiezi de sustinere, trebuie sa te inregistrezi fiscal si sa platesti taxe si impozite. Nu poti tot timpul sa ceri fara sa platesti nimic”, a mai explicat Sebastian Vladescu.

Una dintre intentiile sale cele mai serioase pentru cresterea incasarilor bugetare pare a fi fiscalizarea agriculturii.
“Am vrut sa incep acest lucru in 1997. De atunci vreau in mod constant sa fiscalizez cat mai mult din agricultura: proprietatea agricola, munca in agricultura, produsele agricole. E un proces lung, greu si cu multi opozanti”, a subliniat oficialul guvernamental, in cadrul interviului acordat jurnalistilor de la Evenimentul Zilei.