Cum vor plati romanii contributiile la pensii. Contractele de munca revin in actualitate
Desi in ultimii ani angajatorii au folosit la limita legii alte contracte decat cele individuale de munca pentru a plati cat mai putine taxe si contributii la stat, din 2011 romanii se vor gandi de doua ori inainte de a accepta sa fie platiti pe drepturi de autor, conventii civile, contracte de colaborare sau persoana fizica autorizata. Si asta pentru ca vor fi obligati sa plateasca de trei ori mai multi bani la bugetul de pensii, in conditiile in care, in cazul acestor contracte, plata CAS-ului se va face integral de catre salariat.
Statul introduce, prin proiectul noii legi a pensiilor, obligativitatea ca toate persoanele active sa plateasca contributii la pensii, indiferent de forma sub care castiga veniturile lunare. Cu alte cuvinte, romanii vor plati contributii pentru toti banii care le intra in buzunar. Sindicatele sustin ca, astfel, patronii vor reveni la “moda” salariilor minime pe cartea de munca, situatie in care pentru restul banilor castigati pe baza altor contracte nu se vor plati contributii la pensii.
Proiectul prevede ca cei care au si contract individual de munca, dar mai au si alte forme de venit, respectiv drepturi de autor, conventii civile sau dividente, vor plati contributii doar pentru salariul de pe cartea de munca.
Potrivit unei precizari de la Ministerul Muncii, in cazul dividendelor, vor fi obligati sa depuna declaratie individuala de asigurare la Casa de Pensii doar cei care nu mai au si alte venituri si daca banii castigati din dividende depasesc anual valoarea a patru salarii medii brute. Asigurarea se poate face pe o anumita suma pe care beneficiarul doreste sa i se calculeze contributia lunara la CAS. Prevederea exista si in legea actuala, sustine ministerul. Noutatea pe care o aduce proiectul aflat in dezbatere publica este ca, la sfarsitul anului, se va face o recalculare a contributiilor, pe baza declaratiei de venit de la ANAF.
Guvernul a introdus obligativitatea platii CAS-ului pentru toate categoriile de venituri pentru a spori numarul de contribuabili la bugetul de asigurari sociale, in conditiile in care tot mai multi angajatori isi plateau salariatii sub alte forme, pentru a evita plata acestor taxe.
“In conditiile in care statul elimina CAS-ul pentru celelalte venituri, in cazul in care exista un contract de munca, ar putea aparea urmatoarea situatie – patronii vor incheia in paralel si contracte individuale de munca, cu salariul minim pe cartea de munca, iar restul banilor vor fi dati pe alte contracte, pentru care nu se plateste CAS. Astfel, se va plati un minim de contributii”, a explicat vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca. Reprezentantul sindicatelor recunoaste ca vor aparea noi metode de “ocolire” a legii, dar ca initiativa Guvernului este una buna, mai ales pentru persoanele care sunt platite exclusiv cu astfel de contracte si care nu beneficiau pana acum de protectie sociala.
Analistul fiscal Gabriel Sincu sustine ca plafonarea bazei de calcul la o anumita suma ar trebui sa incurajeze romanii sa-si plateasca contributiile la pensii, in conditiile in care sunt multi cei care platesc impozit, dar nu-si platesc si CAS-ul. “Daca vor plati sau nu ramane de vazut, mai ales ca legea nu specifica foarte clar cum se va afce acest lucru. Legea vorbeste despre o baza de date unitara intre ANAF si Casa de Pensii, dar va fi o mare diferenta intre proiectul adoptat de Guvern si ceea ce va iesi din Parlament”, a explicat Sincu. El a precizat ca cei care vor fi direct vizati de lege, vor gasi modalitati de a evita placta CAS-ului, una dintre ele fiind mutarea veniturilor in strainatate.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, in prezent exista circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care platesc impozite la bugetul de stat, din care doar un sfert platesc si contributii pentru pensii. Controlul acestora se va face prin unificarea bazei de date a ANAF-ului cu cea a Casei de Pensii.
Ce contributii vor plati romanii la pensie, din 2011
- Contract individual de munca: angajator – 20,8%, angajat – 10,5%
- Contracte de drepturi de autor, contracte de colaborare, conventii civile: angajat - 31,3% (doar in cazul in care veniturile anuale depasesc valoarea a patru salarii medii brute, iar beneficiarul nu are si un contract individual de munca)
- Persoana fizica autorizata – 31,3% (contributia se plateste pe baza declaratiei individuale de asigurare, limita minima fiind coeficientul 1 din legea salarizarii unitare – care in acest an este 705 lei, iar limita maxima, valoarea a cinci salarii medii brute)
- Asociati, actionari, administratori, manageri – 31,3% (limita minima este 705 lei, iar cea maxima, cinci salarii medii pe economie).
- Avocati/Clerici – 31,3% din venitul lunar (optional)
- Someri – contributia se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj, la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca.
Pe acelasi subiect: