El este cel care putea, daca voia, sa verifice cat de sigure sunt cluburile de la el din sector. Cu atat mai mult cu cat avea "doua mari si late", dupa cum singur a marturisit. Acum, ca i s-a "usurat" munca, poate va avea timp sa raspunda si intrebarii care ne sta tuturor pe suflet: a acordat legal sau nu autorizatia de functionare pentru Colectiv?

L-am invitat marti seara pe Cristian Popescu Piedone in studioul Stirile ProTV, insa nu a dorit sa vina.

Piedone: "Se da autorizatia in baza unei declaratii pe propria raspundere la Registrul Comertului si la Primaria Sectorului 4, sub 100 de locuri. Si el a declarat ca are 80 de locuri."

Reporter: "Ati trimis vreodata controlul?"  

Piedone: "V-am zis ca nu mai fac nicio declaratie."

Daca primarul sectorului 4 are o calitate certa, aceea este... consecventa. Cea prin care arunca toata responsabilitatea de pe umerii sai pe umerii oricui altcuiva. Invocand acea declaratie pe proprie raspundere semnata de patronii clubului Colectiv, in baza careia a dat unda verde functionarii, se considera absolvit de orice vina.

A spus-o luni, dar si in zilele trecute.

Piedone: "In termenii zonei, este un club de rockeri, avizul de functionare este pe o proprietate privata, avizul de functionare are.. a indeplinit toate.. are toate avizele. Acum, nu suntem raspunzatori de ce constructii au facut in interior. Este proprietate privata. Eu nu iau in calcul casa dumneavoastra. Nu stiu ce se intampla in casa dvs., nu pot sa stiu ce se intampla in casa dvs. Sunteti proprietari, ne tineti la usa."

Reporter: "Aici sunt evenimente."  

Piedone: "Or fi evenimente, dar sunt pe proprietate privata."

Ati auzit bine, primarul spune ca un club in care pot intra sute de oameni este egalul unui apartament de bloc. Asadar, un spatiu public este in ochii lui Piedone o propritetate privata si nu poti sa o verifici. Iar aceste afirmatii sunt facute de primar de trei zile incoace.

Mai aflam si ca primarul are misiunea de a verifica doar bautura si angajatii. Bineinteles, daca proprietarul iti deshide usa. De aceea, ne-a mai explicat primarul, controalele se fac pana la ora 16.30.

Piedone: "Activitatea se desfasoara pe timp de noapte. Multe institutii de control isi incheie activitatea la ora 16.30. Iar controlul si noi l-am facut pana la ora 16. Efectiv, intr-o incapere goala unde mi s-au aratat documentele."

Nici nu stii ce sa crezi despre primarul sectorului 4. Recunoaste fara nicio emotie ca a controlat clubul, dar nu a observat ca spatiul este mare si ca ar avea nevoie de avizul pompierilor. Recunoaste ca nu a calcat picior de inspector in club noaptea, cand acesta este plin de oameni, si mai mult decat toate la un loc sustine ca avizul de functionare al clubului se da pur si simplu pentru ca il ceri.

Ar fi socat probabil sa afle ca legea spune altceva:

La articolul 14 din legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, primarul are urmatoarele obligatii principale:

e) asigura controlul respectarii masurilor de aparare impotriva incendiilor la constructiile si instalatiile tehnologice apartinand domeniului public si privat al unitatii administrativ-teritoriale,( precum si la institutiile publice;)

f) dispune verificarea indeplinirii masurilor stabilite prin avizele, autorizatiile si acordurile pe care le emite; Adica, sute de primari din Romania au tradus aceasta obligatie cerand cluburilor, restaurantelor sau barurilor sa aduca avizul pompierilor inainte de a-l cere pe cel de la primarie.

Sunt toate informatii publice pe paginile de internet.

Domnule primar Cristian Popescu Piedone, 

Ceea ce nu intelegeti este ca nu presa are nevoie de raspunsuri, ci oamenii care s-au trezit peste noapte ca le-a murit copilul, sora, fratele, prietenul. Iar respectul nu se arata doar printr-o fasie de doliu agatata la drapel.