Medicii de la Institutul Fundeni spun ca sunt in imposibilitatea de a mai trata corect bolnavii de cancer limfatic- boala Hodgkin. Din curele de terapie lipsesc 5 medicamente citostatice foarte importante. Astfel ca pacientii sunt rugati sa si le cumpere din alte tari, cu mii de euro. Iar la celor care n-au bani, hematologii incearca sa le inlocuiasca citostiaticele cu altele similare care insa nu sunt la fel de eficiente.

Si bolnavii de leucemie sunt rugati sa-si cumpere citostiatice, altfel nu pot fi supusi unui transplant medular. 

Medicamentele au disparut de pe piata romaneasca din doua motive spun asociatiile producatorilor : fie nu mai sunt rentabile, fie companiile farmaceutice isi reorganizeaza portofoliul de produse.

 Spre exemplu, doua doze de medicamente pentru leucemie costa 8.000 de euro, daca sunt aduse din Italia. Alti bolnavi apeleaza la Austria (unde citostaticele ajung la 2.500 euro) sau Elvetia (unde pretul este de 1100 euro).

“E o situatie care ne leaga manile, la anumite cazuri si se fac intazieri care nu sunt bune pentru pacient. Uneori procurarea medicamentelor poate dura si 2 luni”, a explicat Dr. Zsofia Varady.   

Pentru cei care nu au cum sa faca rost de bani doctorii cauta solutii dar sunt unele de moment.

“Le inlocuim cu altele similare din alta clasa, dar nu e corect, reducem eficienta schemei terapeutice”, spune conf. Dr.  Daniel Coriu, de la Spitalul Fundeni.

Asociatiile producatorilor de medicamente anunta cu sinceritate ca importul acestor citostatice nu mai este rentabil, mai ales ca numarul de bolnavi nu e mare, iar pretul la care le deconteaza ministerul este infim. Autoritatile regreta situatia ba chiar este posibil sa apeleze la un import de necesitate. Cand...nu stie nimeni.