Legea privind acordarea trusoului pentru nou-nascuti prevedea, in forma initiala, ca mamele sa primeasca la nastere produse specifice pentru copii, in valoare de 150 de lei. De la aparitie, insa, s-au acordat doar bani, din cauza dificultatii cu care se facea achizitia produselor. Emil Boc a prelungit acordarea banilor si in 2010, dar a precizat ca legea s-ar putea modifica pe parcursul acestui an.

"In loc sa dam la toata lumea 150 de lei, putem eventual sa ridicam valoarea acestui trusou la 200 de lei, dar restrans, la persoanele care au un anumit nivel al veniturilor. A da nediscriminatoriu la toata lumea, si la cel care are Mercedes si vila, si la cel care sta in chirie, poate parea nediscriminatoriu, dar aici este un act de protectie sociala in primul rand si trebuie orientat spre grupurile tinta", a spus premierul.

Boc a mai precizat ca in acest an s-ar putea reveni la forma initiala a legii, si anume sa se acorde, in loc de bani, produse specifice de care un copil are nevoie la nastere – scutece sau produse cosmetice, in aceeasi valoare.

Fondul Monetar International a cerut Guvernului de la Bucuresti sa modifice si sa reorganizeze sistemul de asistenta sociala in acest an, pentru a se elimina abuzurile si pentru ca ajutoarele sociale sa se indrepte doar catre persoanele cu venituri mici. In cazul de fata, acordarea trusoului doar anumitor copii ar putea fi considerata descriminatorie, pentru ca banii se acorda copilului, si nu familiei.