Munca la negru a explodat pe timp de criza
Lupta pentru supravietuire nu mai tine cont de lege. Ca sa reziste pe piata tot mai multe companii prefera sa lucreze la negru, evitand astfel taxele si impozitele. Grav este ca numarul patronilor prinsi ca-si platesc angajatii fara forme legale a crescut cu peste 30 de procente.
Desi Guvernul se lupta sa limiteze evaziunea fiscala si modifica legislatia in domeniu, fenomenul muncii la negru a luat amploare in ultima perioada, inclusiv pe fondul cresterii somajului.
Patronatele si sindicatele recunosc ca exista judete in care peste jumatate dintre lucratori nu sunt angajati cu forme legale, iar tendinta din ultimul an a fost ca patronii sa dea afara oamenii doar pe hartie si sa ii reangajeze ilegal.
Avanatajul este ca firma nu mai plateste contributii la stat pentru angajat. Si oamenii ies in castig, pentru ca pe de o parte primesc salariu, iar pe de alta parte primesc si ajutor de somaj, figurand in acte fara loc de munca.
Tot in categoria ilegalitatilor facute de angajatori in ultimii doi ani intra si disponibilizarile colective "mascate". Adica, desi intentionau sa dea afara mai mult de 30 de oameni, o faceau in transe, pentru a nu plati salarii compensatorii.
Patronii sustin ca autoritatile ar putea impiedica toate aceste ilegalitati, prin scaderea fiscalitatii pe forta de munca. "La ora actuala, in conditiile unei productivitati reduse, a plati 1,8 lei pentru fiecare leu net pe care il primeste salariatul este absolut aberant", a explicat Adrian Izvoranu, directorul Confederatiei Patronatelor din Industrie.
O alta solutie, ceruta atat de sindicate, cat si de patronate, este scutirea companiilor de la plata CAS-ului pentru romanii trimisi in somaj tehnic.