Pe langa majorarea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani, masura aprobata pentru protejarea mamelor care alapteaza, Rovana Plumb a mai propus si plata integrala a salariului mamei in aceasta perioada. Eurodeputatii au mai aprobat si acordarea obligatorie a concediului de paternitate, in cazul tatilor, dar cu o durata mai mica, pentru a putea crea conditile necesare reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala.

 “Extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani - cu o perioada obligatorie de sase saptamani dupa nastere - ii va permite mamei sa isi revina dupa nastere, sa stabileasca o legatura solida cu copilul si sa revina pe piata muncii. In plus, femeile nu trebuie sa vada sarcina ca pe o reducere a veniturilor si nu trebuie sa fie pedepsite pentru dorinta de a da nastere unui copil", a explicat Rovana Plumb.

Alte prevederi aprobate de PE sunt imposibilitatea concedierii lucratoarelor insarcinate, precum si un an dupa nastere, scurtarea programului de lucru in ultimele trei luni de sarcina si continuarea platii contributiilor sociale si in timpul concediului de maternitate. In cazul nasterii premature a unui copil sau a unui copil cu dizabilitati, concediul de maternitate se va prelungi.

Noile prevederi se vor aplica si in Romania, dupa adoptarea de catre Comisia Europeana a unui act in acest sens.