Boc a afirmat, dupa vizita facuta la Centrul de Ingrijire si Asistenta Sociala din Cluj, ca Guvernul a aprobat contractul-cadru privind medicii de familie inainte de 1 aprilie.

"Ministerul Sanatatii va negocia atat cat va fi necesar. Contractul-cadru a fost aprobat in Guvern si urmeaza sa se implementeze. Sper sa se gaseasca intelegere pentru ca nu este firesc ca oamenii sa sufere din cauza negocierilor sau a birocratiei. Din punctul nostru de vedere noi am adoptat contractul-cadru in Guvern, inainte de 1 aprilie, iar detalii pot da cei de la Ministerul Sanatatii", a spus Boc, potrivit Mediafax.

Medicii de familie au anuntat, joi, ca nu vor semna contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pana nu vor primi sumele necesare functionarii asistentei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finantarea cabinetului, fata de media de 4.200 de lei cat sunt acum.

In plus, liderii organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie au anuntat ca, incepand din 1 aprilie, nu mai prescriu retete compensate si gratuite, intrucat nu au contractul-cadru de acordare a asistentei medicale, iar normele de aplicare a acestuia "au fost aprobate pe sest".

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aratat ca actiunile medicilor de familie sunt nejustificate si a atras atentia ca refuzul acestora de a prescrie retete compensate si gratuite va aduce mari prejudicii sanatatii bolnavilor.

Ministrul Sanatatii i-a cerut presedintelui CNAS sa lamureasca de urgenta cu reprezentantii medicilor de familie modul in care casele de asigurari vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in 2010 a fost aprobat de Executiv in sedinta de miercuri. Ministerul Sanatatii pregateste normele de aplicare a contractului cadru pe 2010.