In Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si Senatului din 22 martie, s-a discutat la punctul 19 de pe agenda sedintei “abrogarea articolului 2, alineatul (2) Din Hotararea nr. 2/2006” pentru aprobarea normelor privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor din Legea nr.96/2006 cu privire la statutul deputatilor si al senatorilor.

Atunci, Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor a spus scurt: “Hotararea birourilor permanente reunite de modificare se publica in Monitorul Oficial”.

Si asa a si fost. In Monitorul Oficial a aparut modificarea hotararii, sub forma de norme de aplicare, care certifica faptul ca senatorii si deputati vor putea cumula pensia cu salariul. Pentru bugetarii de rand acest lucru este interzis, desi premierul Emil Boc a vorbit in repetate randuri de "pensiile nesimtite" ale alesilor.

Vom initia un proiect de lege prin care vom pune capat dispretului banului public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariu si vom dezbate in procedura de urgenta la Parlament”, declara premierul in luna ianuarie.
 
Ce anume au modificat de fapt? In Lege, la articolul cu privire la statutul senatorilor si al deputatilor care interzicea cumulul intre pensii si indemnizatiile de parlamentar, s-a produs o modificare sau mai bine zis o abrogare si uite asa din “nu aveti voie sa le cumulati” am ajuns la “senatorii si deputatii POT cumula pensia cu salariul”.
 
Actul respectiv nu a fost supus votului plenului si nici nu a fost discutat de membrii conducerii celor doua Camere, explicatia fiind ca nu era vorba de o modificare a legii, ci de normele de aplicare, aprobate anterior de Comisia de statut pentru senatori si deputati. Argumentatia alesilor este construita in baza unei decizii a Curtii Constitutionale care prevede ca parlamentarii si magistratii sunt doua dintre categoriile profesionale care se pot bucura in continuare de cumulul pensie-indemnizatie.
 
Dupa decizie, nici Guvernul, dar nici alesii nu au dorit sa comenteze subiectul. Si asta in conditiile in care modificarile nu sunt ilegale, pentru ca decizia Curtii Constitutionale nr. 1414 din noiembrie 2009 excepteaza de la interzicerea cumulului pensie - salariu, mai multe categorii, printre care si pe parlamentari. Cat despre moralitatea deciziei...

Chiar daca nu au facut nimic ilegal - tinand cont de o decizie a Curtii Constitutionale de anul trecut - decizia parlamentarilor ridica probleme de moralitate”, sustine liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Daca luam in considerare argumentele aduse in favoarea acestei modificari secretoase a legii, mai precis faptul ca parlamentarii au acelasi regim ca magistratii si se pot bucura de cumulul pensiei cu salariul, putem spune ca si calculul pensiei parlamentarilor este acelasi ca al magistratilor.

Adica, pleaca de la 80% din indemnizatia lunara pentru cei care au avut cel putin trei mandate si descreste in cazul unui numar mai mic de mandate (cu 20% pentru doua mandate, respectiv 40% pentru un singur mandat). In conditiile in care indemnizatiile brute variaza in functie de atributiile indeplinite de parlamentar, intre 6.994 lei si 8.817 lei pe luna, inseamna ca o pensie de senator sau deputat cu trei mandate se invarte undeva in jurul a 6.000-7.000 de lei.

Cum comentati?