Basescu stie unde se ascunde Boldea, deputatul acuzat de inselaciuni imobiliare: “Acum cateva ore era in Kenya, dar va asigur ca o sa-l gasim”
UPDATE. Presedintele Traian Basescu a declarat astazi la bilantul SRI pe 2011 ca Mihail Boldea, deputatul roman acuzat de inselaciuni imobiliare, dat in urmarire internationala, se afla, in urma cu cateva ore, in Kenya. Seful statului a precizat ca se va implica "categoric" in readucerea acestuia in tara.
Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la bilantul SRI pe 2011, ca Romania este departe de a fi la cel mai ridicat nivel al coruptiei de dupa Revolutie, existand siguranta legata de faptul ca acte mari de coruptie nu se mai pot intampla fara a fi pedepsite.
El a mentionat ca Romania se afla intr-un momentin care institutiile statului in mod real lupta impotriva coruptiei.
"Niciun om politic sau din justitie sau din orice alta activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sat linistit, pentru ca statul roman si-a dezvoltat capacitati de culegere de informatii care fac putin probabila comiterea de infractiuni importante fara ca acestea sa nu ajunga in fata justitiei", a subliniat seful statului.
Traian Basescu a aratat ca apasarea pe acceleratie pe directia combaterii coruptiei este solutia de descurajare, el adaugand ca acest lucru l-a cerut in continuare SRI si celorlalate institutii cu atributii in domeniu.
“Boldea este in Kenya, ma implic categoric in readucerea lui in tara ”
"Ma voi implica categoric si in acest caz de aducere inapoi. Stim unde este, vom face toate eforturile posibile. Da, acum cateva ore era in Kenya. Nu stim unde va fi diseara", a spus Basescu.
Acesta a relatat ca in trecut s-a implicat si in aducerea inapoi a altor infractori dati in urmarire generala - Naor, Popa, Necolaiciuc, Hayssam.
"Inca de aseara, statul roman a declansat procedurile de aducere in tara a domnului Boldrea. Nu stiu cat de repede, cat va dura, dar va asigur ca il vom gasi si in gaura de sarpe pana la urma. Va trebui, asa cum a fost si cu altii", a asigurat presedintele.
Mihail Boldea a fost dat in urmarire internationala, dupa ce instanta a emis pe numele lui mandat de arestare preventiva in lipsa, deputatul urmand sa fie cautat prin Interpol intrucat a iesit din tara sambata, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinatie necunoscuta, potrivit Mediafax.
Conform procedurilor, dupa emiterea unui mandat de arestare preventiva, instanta, prin Serviciul exercutari penale, transmite mandatul de arestare catre Serviciul urmariri din cadrul Politiei, care trebuie sa il duca la indeplinire. In cazul in care politistii stabilesc faptul ca persoana pentru care a fost dispusa masura preventiva nu mai este in tara, intocmesc un referat de constatare, urmand ca aceasta sa fie cautata prin Interpol.
Potrivit unui oficial al Parchetului instantei supreme, cand persoana pentru care procurorul a cerut arestarea preventiva nu este gasita in tara, magistratul trebuie sa se adreseze din nou aceleiasi instante cu o solicitare de urmarire internationala.
In cazul in care instanta admite solicitarea, persoana vizata incepe sa fie urmarita international prin Biroul Interpol.
Conform Legii 302/2004, republicata, "in cazul in care un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei nu poate fi dus la indeplinire, intrucat inculpatul ori condamnatul nu se mai afla pe teritoriul Romaniei, instanta care a emis mandatul de arestare preventiva sau instanta de executare, dupa caz, la propunerea procurorului sesizat in acest scop de catre organele de politie, emite un mandat de urmarire internationala in vederea extradarii, care se transmite Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in vederea difuzarii prin canalele specifice".
Competenta de a intocmi si transmite cererile de extradare in numele statului roman revine Ministerului Justitiei.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile pe numele deputatului Mihail Boldea, care a plecat din Romania sambata, 17 martie, prin vama Giurgiu.
Boldea, cercetat pentru inselaciuni imobiliare
Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galati pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.
Boldea a parasit Romania sambata, 17 martie, pe frontiera terestra, cu trei zile inainte ca deputatii sa avizeze cererea DIICOT de incuviintare a perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii lui.
Primele informatii privind plecarea din Romania a lui Mihail Boldea au fost obtinute de DIICOT miercuri, 21 martie, in jurul orelor 15.00, deputatul iesind din tara prin vama Giurgiu, cu destinatia Tucia, de unde a plecat cu un avion spre o destinatie necunoscuta, a declarat, joi, seful DIICOT, Codrut Olaru.
Potrivit acestuia din urma, in 18 martie Boldea s-a imbarcat de pe Aeroportul din Ataturk, de unde a plecat spre o destinatie necunoscuta deocamdata. El a precizat ca in 21 martie, la ora 16.35, DIICOT a primit confirmarea ca Boldea a fost in Turcia.
Olaru a adaugat ca in perioada 16-21 martie, orele 14.00, DIICOT nu a detinut niciun fel de informatii privind plecarea din tara a lui Boldea. El a mai spus ca in 20 martie, la ora 17.00, s-a obtinut avizul privind perchezitia, retinerea si arestarea lui Boldea, acesta fiind trimis la DIICOT Galati. In aceeasi zi, la ora 19.00, s-a dispus darea in consemn cu retinere a lui Mihail Boldea.
Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi a dispus un control privind stabilirea modalitatilor de valorificare a informatiilor si masurile dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in cazul Boldea.
Procurorul general a spus ca autoritatile romane au stabilit oarecum traseul pe care Boldea l-a urmat. De asemenea, Kovesi a declarat ca n-ar arunca pe umerii procurorului responsabilitatea plecarii lui Mihail Boldea, neputand spune ca a gresit din moment ce legea in vigoare nu-i permite sa ia anumite masuri, precizand ca deputatul avea dreptul sa paraseasca tara.
SRI a sesizat inca din anul 2008 organele in drept despre cazul Boldea, a declarat, joi, pentru Mediafax, seful Biroului de presa al SRI, Sorin Sava.
Potrivit procurorilor DIICOT, sunt date si indicii rezonabile in legatura cu participatia penala a deputatului Mihail Boldea, in perioada 2006 - 2011, in obtinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea in eroare a unor persoane, cu ocazia incheierii unor contracte de vanzare-cumparare ale unor imobile, ascunzand situatia juridica reala a acestora ori existentei unor conventii comerciale in ceea ce priveste bunurile.
Pentru obtinerea foloaselor materiale injuste, in perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infractional organizat impreuna cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat in cadrul Baroului Galati, Aurica Maria Luchiniuc - membru in cadrul Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Galati si fost subprefect al judetului Galati, Elena Petrea - secretar in cadrul Cabinetului Individual de Avocatura "Boldea Mihail" si Tanase Petrica.
Pe 16 martie, judecatorii Curtii de Apel Galati au admis propunerea DIICOT si au emis mandate de arestare preventiva pe numele a sase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatura al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vranceanu, Sava Lucian Mirica, Carmen Mirica si Stefan Lazar. De asemenea, fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc si avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdictia de a parasi localitatea. Decizia a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit DIICOT, in acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru ca ar fi determinat alte persoane sa falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotarari, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primaria municipiului Galati, de la Arhivele Nationale - Directia Judeteana Galati sau de la Trezoreria municipiului Galati. Ulterior, aceste documente au fost folosite in fata instantelor de judecata ori a altor institutii si autoritati in vederea obtinerii, in mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui numar de noua imobile din municipiul Galati.
Astfel, ar fi fost atestate fapte sau imprejurari necorespunzatoare cu adevarul, respectiv s-au pronuntat hotarari judecatoresti ori s-au efectuat mentiuni in registrele Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati.