Daniel Funeriu a ocupat functia de ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in guvernul condus de Emil Boc, incepand din decembrie 2009.

Funeriu a fost considerat "victima colaterala" a schimbarii echipei guvernamentale de catre fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, intr-un comentariu postat miercuri pe pagina sa de Facebook. "Chiar imi pare rau de Funeriu. Dar asa e la Revolutie. Mai sunt si victime colaterale!", este mesajul pe care l-a postat Lazaroiu pe Facebook.

In varsta de 41 de ani si membru al PDL, Daniel Funeriu a fost anterior detinerii postului de ministru al Educatiei si vicepresedinte al Comisiei prezidentiale pentru politici in educatie si cercetare (incepand cu noiembrie 2006), precum si europarlamentar si membru in grupul de experti pentru elaborarea "Strategiei cercetarii din Romania intre 2007 si 2013".

Este cercetator in domeniul chimiei. In liceu a fost olimpic international la chimie, dar lipsa de perspective l-a determinat sa fuga in 1988 in Franta, unde si-a facut studiile, apoi a plecat in America, unde a facut cercetare. In 2002 a fost recrutat de japonezi si a lucrat in cercetare la un institut din Osaka.

In anul 1999 a obtinut titlul de doctor in chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel in chimie, profesorul Jean Marie Lehn.

In 2006 a obtinut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeana (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant, cea mai mare finantare acordata de UE pentru un proiect individual). Tot in 2006, si-a fondat o echipa de cercetare la Universitatea Tehnica din München.

A fost asistent la Universite Louis Pasteur, Strasbourg, Franta (1995-1998), conferentiar la College de France, Paris (1998-1999), cercetator stiintific la Scripps Research Institute, La Jolla, California (1999-2002), cercetator stiintific la National Institute of Advanced Industrial Since and Tehnology (AIST), Osaka, Japonia (2002-2006).

Potrivit CV-ul sau, are in palmares cateva inventii: On-Chip Enzyme Activity Measurement and Applications Thereof, On-Chip Measurement of Enzyme Ubiquitination and Applications Thereof, A New Class of Soluble b-Amyloid Binders and their use in Alzheimer Disease Treatment.

De asemenea, Funeriu vorbeste perfect engleza si franceza, germana la nivel mediu si are si cunostinte de japoneza.