Traian Basescu a validat Guvernul Ungureanu. Noii ministri au depus juramantul la Palatul Cotroceni VIDEO
Cabinetul propus de premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a fost investit astazi de Parlament. Au fost 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva". Membrii noului Guvern au depus, ulterior, juramantul, la Palatul Cotroceni, urmand ca prima sedinta a noului Executiv sa aiba loc in aceasta seara.
Uniunea Social Liberala va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala
Motivul este nerespectarea procedurilor de audiere si validare a ministrilor, se arata intr-un comunicat semnat de Victor Ponta. USL considera ca procedurile de investire a Executivului au fost incalcate si ca "existenta noului Guvern se afla sub stigmatul nerespectarii legii". "Am asistat la o noua sfidare nu doar a principiilor statului de drept, ci si al sfidarea milioanelor de romani care isi doresc alti guvernti si un alt mod de a face politica", a afirmat Ponta.
9 februarie - Ziua investirii
Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru prezentarea programului si a listei Guvernului de catre Mihai Razvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru, a inceput la ora 11.30.
Mihai Razvan Ungureanu a cerut Parlamentului votul de investitura pentru noul Guvern, atentionand insa ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.
El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Propun un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.
Premierul desemnat a sustinut ca functiile ocupate pana in prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregatit pentru a-si asuma postul de sef al Guvernului si a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale in ceea ce priveste deciziile cu impact asupra populatiei si va combate in continuare atat evaziunea fiscala, cat si coruptia, in care DNA si ANI vor continua sa fie "pilonii principali".
Intrebat daca are emotii, el a spus: "In privinta votului, nu. Dar emotii firesti, de om care isi asuma o responsabilitate enorma, da".
La votul din plenul Parlamentului au participat doar grupurile parlamentare ale coalitiei. Conducerea PNL a confirmat, miercuri, decizia ca parlamentarii liberali sa nu participe la sedintele Legislativului pentru investitura noului Guvern.
Si liderul PSD Victor Ponta a spus ca decizia politica a USL de a nu participa la procedurile parlamentare de investire a noului Guvern a ramase neschimbata. El a fost prezent la sedinta comuna a Parlamentului, in care se va da votul de investitura, pentru a explica pozitia USL si a expune asteptarile opozitiei de la noul guvern.
La Senat, grupul PDL are 45 de membri, cel al UDMR - 8, grupul progresist - 14. La Camera Deputatilor, grupul PDL are 122 de membri, cel al UDMR - 20, grupul progresist - 18, iar grupul minoritatilor nationale - 17. Grupurile opozitiei au, la Camera si Senat, 213 parlamentari. Alti cinci deputati si doi senatori sunt independenti. In conditiile in care cateva mandate din totalul de 471 sunt vacante, majoritatea ar fi de 233 de voturi.
"Nu voi fi un prim-ministru care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca"
Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca porneste cu "ganduri foarte realiste", in niciun caz de la principiul ca urmeaza sa fie schimbat. "Nu voi fi un prim-ministru care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca", a subliniat premierul desemnat.
Premierul desemnat a afirmat ca nu va avea nicio retinere sa remanieze orice ministru care nu se va ridica la nivelul exigentelor publice si la cel al exigentelor sale.
Acesta a mai spus ca le va cere viitorilor ministri competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie si disponibilitate de dialog, astfel incat intentiile Guvernului sa poata fi auzite peste tot acolo unde exista beneficiari intre cetatenii Romaniei.
Ungureanu a spus ca propunerea sa de Cabinet este un Guvern foarte tanar, cu "fete noi": "Sunt intre ei profesionisti exceptionali, oameni cu care am lucrat".
Noul premier a mai spus ca Executivul pe care il propune merita incredere si este pregatit sa dovedeasca nu doar o schimbare de generatie politica, ci si o schimbare de principiu.
Programul de guvernare al noului Cabinet prevede continuarea "reformelor institutionale si legale" in domeniul sanatatii, dar nu include nicio prevedere legata de adoptarea in acest an a noii legi a sanatatii, a declarat agentiei Mediafax vicepresedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely.
UDMR a solicitat, saptamana trecuta, Fondului Monetar International ca noua lege a sanatatii sa nu fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit. Borbely a declarat atunci ca proiectul noii legi a sanatatii va fi dezbatut in acest an, dar nu ar trebui aplicat chiar din 2012, deoarece modificarile ar putea fi interpretate gresit.
Guvernul Ungureanu
Propunerile PDL pentru ministri in noul Executiv, potrivit unor surse politice, citate de Mediafax.
Marko Bela - vicepremier
Nicolae Lucian Bode - Ministerul Economiei
Alexandru Nazare - Ministerul Transporturilor
Gabriel Berca - Ministerul Internelor
Cristian Petrescu - Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului
Stelian Fuia - Ministerul Agriculturii
Catalin Baba - Ministerul Educatiei
Razvan Mustea - Ministerul Comunicatiilor
Claudia Boghicevici - Ministerul Muncii
Bogdan Dragoi - Ministerul Finantelor
Ladislau Ritli - Ministerul Sanatatii
Kelemen Hunor - Ministerul Culturii
Laszlo Borbely - Ministerul Mediului
Catalin Predoiu - Ministerul Justitiei
Gabriel Oprea - MInisterul Apararii
Cristian Diaconescu - Ministerul Afacerilor Externe
Leonard Orban - Ministerul Afacerilor Europene
Fost ministru de Externe si sef de servicii secrete, Mihai-Razvan Ungureanu revine ca prim-ministru.
Presedintele Partidului Democrat Liberal, Emil Boc, a apreciat ca este momentul ca "o noua garnitura de oameni politici ai PDL sa puna umarul" pentru realizarea celor doua obiective majore: consolidarea cresterii economice si reflectarea acesteia in nivelul de trai al oamenilor.
Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au aprobat initial programul de guvernare al noului Cabinet si lista ministrilor, fara sa fie stabilita si persoana care va prelua Ministerul Economiei, dupa ce Vass a renuntat la acest portofoliu, informeaza Mediafax.
Andreea Paul Vass a anuntat, marti seara, ca a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, mentionand ca "argumentele sunt in primul rand personale" si ca le multumeste colegilor din PDL pentru increderea acordata.
UDMR ridica insa conditii pentru sustinerea noului Guvern, presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizand ca formatiunea sa doreste incheierea unui protocol al coalitiei pe 2012, care sa se refere inclusiv la Facultatea de Medicina de la Mures si Autostrada Transilvania.
Basescu: "Optiunea mea este instalarea imediata a unui nou Guvern" VIDEO
Mihai Razvan Ungureanu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, ca va incepe marti dimineata discutiile cu partidele din coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si a "identificarii formulei optime de cabinet".
"Guvernul pe care il voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de increderea cetatenilor Romaniei, are nevoie de o directie care nu poate veni decat dintr-o viziune politica", a spus el.
El a precizat ca optiunile sale ideologice au fost intotdeauna de dreapta.
Cum se instituie, potrivit Constitutiei, un nou Cabinet
Mandatul premierului interimar nu poate depasi 45 de zile, iar candidatul pentru functia de prim-ministru, desemnat de presedinte dupa consultari cu partidele, va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului, arata Constitutia Romaniei.
Pe de alta parte, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Alineatul 3 al articolului arata ca programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Candidatii pentru functia de ministru, nominalizati de premierul desemnat de presedinte, sunt audiati in comisiile de specialitate reunite din Parlament, votul acestora fiind consultativ.
Pe de alta parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda increderea unui Cabinet timp de 60 de zile si numai dupa respingerea a cel putin doua propuneri in acest sens aduce, in principiu, dizolvarea Parlamentului.
"Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizove Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura", se arata in primul alineat al articolului 89 al Constitutiei.
Grupurile din actualul arc guvernamental detin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decat opozitia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanti, iar opozitia are 66 de senatori. La Camera, puterea se poate baza pe 176 de voturi, in timp ce PSD si PNL au, impreuna, 147 de parlamentari. In afara de acestia, mai sunt cinci deputati si un senator independenti.