Traian Basescu: "De unde si pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Nu vine nicio nenorocire" VIDEO
UPDATE. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu vrea sa-i critice pe specialistii care au introdus termenul de "recesiune tehnica" pe piata romaneasca, dar modul "incorect" in care a fost prezentat in mass-media rezultatul trimestrului IV "a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune".
"Eu nu vreau sa-i critic pe specialistii care au introdus acest termen pe piata romaneasca, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, in mass-media, a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune", a spus Basescu, duminica, intr-o interventie telefonica la un post de televiziune, mentionand ca doreste sa faca o precizare privind "asa-zisa recesiune tehnica".
Seful statului a precizat ca nu exista ingrijorarea unei intrari in recesiune.
"Nu este adevarat, trimestrul III a avut un boom generat de productia agricola, iar trimestrul IV a confirmat practic productia industriala si serviciile. Mai mult decat atat, in sfera serviciilor catre populatie s-a inregistrat o crestere consistenta, in sfera constructiilor o crestere consistenta, sigur, constituctiile generate de investitiile bugetului de stat. Deci nu avem ingrijorarea unei intrari in recesiune reala. Daca ati compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veti constata o crestere consistenta. Deci de unde pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Este adevarat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a conditiilor meteo, dar se vor recupera investitiile, serviciile catre populatie in trimestrul II", a mentionat el.
Traian Basescu a adaugat ca nu crede ca "obiectivul vietii noastre trebuie sa fie neaparat sa descurajam populatia - vine alta nenorocire peste noi". "Nu vine nicio nenorocire", a continuat el.
El a amintit ca in partea a doua a anului se prefigureaza recesiune in zona euro si a adaugat ca, desi nu este un partizan al cresterii economice prin stimularea excesiva a consumului, "este clar" ca o stimulare a consumului din partea guvernului, prin reintregirea salariilor, este de natura sa ajute, pe de o parte, la cresterea incasarilor in bugetul de pensii, unde deficitul este foarte mare si, pe de alta parte, in cresterea consumului, "care si el ne va aduce o intoarcere prin TVA in bugetul de stat".
Interventia telefonica la postul de televiziune a fost ulteriora interviului acordat emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata la PRO TV si a comentariilor din presa care i-au urmat.
Economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Un conflict intre Israel si Iran ar afecta Romania extrem de consistent"
"Sigur ca un conflict intre Israel si Iran ne afecteaza consistent, avand in vedere interesele noastre in regiune, relatiile pe care le avem cu Israelul, relatiile pe care le avem cu Iranul, relatiile comerciale. Ne-ar afecta extrem de consistent", a spus presedintele.
De asemenea, el a aratat ca spera ca in cele din urma diplomatia sa triumfe, avand in vedere experientele anterioare cu interventiile militare din Irak sau Libia.
"Uitati-va in Irak ce am avut cu interventia: o tara in haos. Uitati-va in Libia, unde am avut o mare victorie cu Gaddafi, este foarte adevarat ca am avut o victorie militara precisa, dar acum in Libia se imparte, triburile isi iau fiecare bucata lui de pamant prin Libia. Deci cred ca trebuie sa fim foarte atenti", a sustinut Basescu.
"Din 2007 incoace a reprezentat cea mai umilitoare perioada din viata mea"
"In prima zi in care plec de la Cotroceni, plec din viata politica. Din 2007 incoace a fost cea mai umilitoare perioada din viata mea. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine o umilinta, ce s-a intamplat din 2007 pana astazi, huiduielile de dimineata pana seara n-au facut decat sa ma umileasca. Un presedinte trebuie sa inghita, dar totul are o limita", a declarat presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV.
Traian Basescu a marturisit ca functia de presedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinta a vietii" sale, explicand ca, cel putin dupa 2007, s-a simtit continuu jignit.
El a subliniat ca a fost un om demn, care nu a fost jignit, un bun meserias, un om care si-a facut meseria cu placere si cu demnitate, iar jignirile de dimineata pana seara de dupa 2007 nu au facut decat sa il umileasca.
"Am compensat totul cu ceea ce se numeste misiunea functiei. doamne fereste, nu e o misiune sfanta. E misiunea functiei, un presedinte trebuie sa inghita, dar trebuie sa va spun ca totul are o limita", a adaugat el.
Intrebat daca s-a gandit vreodata sa renunte, Basescu a raspuns ca "presedintii nu pot sa abdice".
"In niciun caz nu am cerut reintregirea salariilor din populism"
"In niciun caz nu am cerut reintregirea salariilor din populism. Dar toti trebuie sa participam la o guvernare responsabila, iar mesajul meu trebuie sa fie unul responsbail, nu pot sa ascund la nesfarsit realitatile", a declarat seful statului, invitat al primei editii din noul sezon al emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata, astazi, de la ora 10.00, de Pro TV.
"Obiectul este ca in 2014 era sa ajungem la 7% din productia interna. Am ajuns la 6,94% la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire la salarizarea anterioara, sigur in numele prudentei, si guvernul Boc si guvernul Ungureanu au zis <<Discutam acest subiect dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla>>", a spus Traian Basescu.
Presedintele Romaniei sustine ca majorarea salariilor bugetarilor nu tine de apropierea alegerilor electorale. “Sa mutam alegerile. Daca nu era prudent, asa cum de la 1 ian 2011 s-a revenit pe o jumatate din reducere, ar fi tb ca din ian 2012 sa facem acelasi lucru", a adaugat Basescu.
O astfel de masura avantajeaza partidul la guvernare?, a fost intrebat presedintele. "Eu zic ca dupa trei ani de austeritate e foarte greu sa-i aduci omului ce i-ai luat pe nedrept. Dar este o chestiune de echitate sa nu-i ascunzi cetateanului si sa-i spui: nu-ti mai dau ce ti-am luat", a raspuns acesta.
De ce cei de la putere sunt oameni bogati? "N-as spune ca sunt printre cei mai saraci oameni, eu m-as uita la fiecare ce are in spate. Cand vezi un tanar politician care are sapte case si nu stiu ce pamanturi, sigur ca iti pui o intrebare. Dar cand sunt politicieni care au o functie, au o cariera, au niste ani de munca in spate, e normal sa aiba o masina si o casa", a afirmat seful statului.
"Bugetul trebuie scarmanat putin la cheltuielile materiale"
Presedintele Traian Basescu a declarat ca bugetul "trebuie scarmanat putin la cheltuielile materiale", el adaugand ca a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul Mihai Razvan Ungureanu.
"Sunt de acord ca trebuie privit cu multa atentie la ce se intampla cu contractele cu statele. Este clar ca contractele cu statul sunt foarte vanate de tot soiul de oameni de afaceri, si de cei din IT si de cei care vand medicamente. Eu sunt unul dintre cei caruia nu-i place ce se intampla, am propus niste solutii."
"Nu este momentul pentru reducerea CAS"
Basescu a adaugat ca, in opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru ca aceasta masura, desi indreptatita, ar reduce deficitul la fondul de pensii.
"Nici eu nu am exclus discutia legata de reducerea CAS si este o presiune foarte mare din partea mediului privat (...) Eu spun ca este indreptatita, dar imi pot exprima parerea ca nu este momentul", a subliniat presedintele.
Basescu a adaugat ca i se pare mai "corecta" pentru acest moment masura de reintregire a salariilor bugetarilor deoarece, pe langa indeplinirea obligatiei fata de acestia dupa taierile din 2010, aceasta are si avantajul ca mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.
Intrebat in legatura cu faptul ca si in sectorul privat s-au redus salariile in perioada de recesiune, presedintele a raspuns ca atunci cand FMI a venit cu solutia de marire a veniturilor de crestere a cotei unice la 20%, nu s-a acceptat tocmai pentru a proteja sectorul privat.
"In sectorul privat salariile au crescut si vedem pe orice statistica de la INS si e foarte bine ca au crescut", a spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.
"Am rupt orice legatura cu Petrom"
"Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest cu reactia pe care au avut-o in vremuri de criza. Nu-mi place politica lor, este incorecta. Sigur, nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arati in fiecare zi in fata pretul mondial al petrolului. Aici este lipsa de fair-play. Am vorbit de multe ori cu ei, inclusiv cu presedintele austriac. Au zis sa vedem, sa discutam, dar nu au facut nimic”, a sustinut Traian Basescu in legatura cu profitul urias pe care l-a inregistrat cea mai mare companie petroliera din Romania.
"Toata echipa de la Ministerul Sanatatii este sub presiunea multor interese"
Intrebat pe tema legii sanatatii, seful statului a afirmat ca "toata echipa de la Ministerul Sanatatii este o echipa ezitanta si sub presiunea multor interese".
"Este o ezitare continua in Ministerul Sanatatii si rog sa fiu scuzat, nu acuz pe nimeni, dar de-asta am ajuns sa vorbesc si in Parlament despre nevoia de a fi facut pachetul minim de servicii, pentru ca parerea mea este ca interese externe fac ca acest pachet sa nu fie facut", a spus Basescu.
Intrebat la ce se refera prin expresia "interese externe", raspunzand ca este vorba despre producatori de medicamente, de aparatura medicala.
De asemenea, presedintele a fost intrebat despre relatia cu Raed Arafat. "Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toata echipa de la Mnisterul Sanatatii este o echipa ezitanta si sub presiunea multor interese", a raspuns presedintele. El a spus ca din acest motiv a si fost respinsa propunerea sa de a organiza o dezbatere pe tema legii sanatatii.
Seful statului a raspuns in direct, de la Palatul Cotroceni, intrebarilor lui Cristian Leonte, Cristian Hostiuc si Claudiu Pandaru.