Specialistii de la Sofia sunt convinsi ca norii care au adus ploaia cu PH ridicat s-au format in zona mediteraneana ca urmare a poluarii produsa de avioanele care bombardeaza regimul Gaddafi. Autoritatile de la noi confirma ploile, dar spun ca norul acid nu s-a descarcat pe teritoriul Romaniei.

Alarma s-a dat in Bulgaria, dupa ce Institutul de Meteorologie din Sofia a anuntat ca o ploaie acida a cazut peste cateva orase din nordul si Nord-estul tarii, adica la granita cu Romania.

Potrivit reprezentantilor institutului, ploaia acida are nivelul PH-ului sub 5.6. Cu cat nivelul PH-ului este mai scazut, cu atat aciditatea este mai mare.

Astfel de precipitatii cu PH 4.9, au fost inregistrate, spun bulgarii, in zona oraselor Vidin, Loveci si Karnobat. Un nivel si mai ridicat de aciditate de 4.5, s-a inregistrat in regiunea Plevnei si a oraselor Burgas si Sliven.

Presa bulgara speculeaza asupra posibilelor cauze. Agentia Novinar spune ca fenomenul este cauzat de situatia din Libia. Norii care au adus ploaia acida s-au format in zona Marii Mediterane si a Italiei, de unde decoleaza avioanele care participa la raiduri.

Specialistii romani confirma informatia, dar spun ca norul a venit dinspre Grecia a traversat Bulgaria si s-a diminuat treptat. Adica nu ne-a afectat deloc, sustin meteorologii care spun, insa, ca vor fi si alti nori care vin dinspre Grecia, dar la fel se indreapta spre sudul Bulgariei si inainteaza catre Marea Neagra, ocolindu-ne iar.

Miercuri a plouat totusi in judetele Giurgiu, Teleorman, Constanta si Mehedinti, insa ploaia nu a fost acida. Chimistii de la laboratorul Agentiei de Mediu monitorizeaza cu strictete de doua zile PH-ul ploii din zona.

Si totusi un pericol este, spun chimistii, intrucat particulele acide ramase in urma ploii pot fi purtate de vant pe distante de zeci de kilometri.

O ploaie acida se formeaza in urma unor transformari chimice provenite mai ales din combinatia: oxizi de sulf, oxizi de azot si vaporii de apa dintr-un nor de precipitatii.

Norul radioactiv de la centrala nucleara japoneza Fukushima a ajuns in Romania, sustin specialistii de la "Institutului German de Cercetari pentru Mediu", dupa cum noteaza stirileprotv.ro.

Specialistii afirma ca in cazul in care va ploua substantele radioactive vor ajunge in sol si in apa.

Citeste mai mult pe www.stirileprotv.ro!