Este vorba despre cel mai mare nivel masurat de iod 131, de la inceputul catastrofei declansate la 11 martie de un cutremur foarte puternic urmat de un tsunami devastator.

Duminica a fost anuntat un nivel de iod radioactiv de 1.850 de ori mai mare decat nivelul legal admis in probele de apa prelevata la cateva sute de metri de Fukushima.

Citeste si Cum reconstruiesc japonezii tara: deputatii renunta la 30% din salariu

De la inceputul accidentului, centrala japoneza a emis numeroase produse radioactive, in principal iod si cesiu, transportate de miile de tone de apa care au fost varsate de salvatori pentru a raci instalatiile, dintre care o parte s-a scurs in Pacific, in apropierea zonei de interventie.

Potrivit TEPCO si Agentiei japoneze pentru Securitate Nucleara, aceasta radioactivitate scursa in mare se dilueaza o data cu mareea, iar riscul asupra alegelor si animalelor marine nu este important.

Dar, potrivit altor specialisti, aceste particule radioactive din Oceanul Pacific nu vor avea consecinte majore la scara planetara, insa ar putea avea un impact notabil, chiar de durata, asupra vietii marine in largul centralei japoneze.

Tehnicienii care lupta de aproape 20 de zile pentru a evita producerea unei catastrofe majore la Fukushima, sunt blocati in desfasuarea operatiunilor lor de balti de apa cu un nivel important de radioactivitate, care s-au format in salile si galeriile tehnice.

Ei se confrunta cu un cerc vicios, pentru ca este vital sa raceasca reactoarele, dar cu cat utilizeaza mai multa apa, cu atat cresc mai mult baltile radioactive. Si cu cat varsa mai putina apa, cu atat temperatura creste in reactoare.

Citeste si Pagube de 235 mld. dolari, bilantul dezastrului din Japonia. Reconstructia va dura 5 ani