Urmareste evolutia situatiei de la Fukushima pe stirileprotv.ro

Se pare ca nivelul crescut al radiatiilor vine de la unul dintre reactoare, insa nu a fost identificata o scurgere la vreunul dintrele ele. Totusi, la reactorul 2, radioactivitatea din apa evacuata este de 10 milioane de ori mai mare decat atunci cand centrala functioneaza normal.

Barele de combustibil sunt probabil avariate, a explicat un purtator de cuvant. Tot el a declarat ca personalul a fost evacuat, in parte. In consecinta, au fost amanate operatiunile de pompare a apei peste reactorul avariat. Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri si militari lucreaza fara intrerupere la Fukushima, incercand sa raceasca reactoarele cu tunuri cu apa si pompe electrice.

Niveluri ale radioactivitatii de cateva sute de milisievert pe ora au fost deja detectate in jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunand evacuarea temporara a muncitorilor.

Trei muncitori, incaltati numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminati joi de o acumulare de apa puternic radioactiva, in timpul unei interventii la turbina situata in spatele reactorului 3, unde nivelul radiatiilor era de 180 de milisievert pe ora. Doi au fost spitalizati din cauza arsurilor suferite la picioare.

Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri si militari lucreaza zi si noapte la Fukushima Daiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor si pentru a incerca sa restabileasca circuitele de racire ale centralei si a evita astfel o catastrofa nucleara majora. Ei folosesc tunuri de apa, pompe electrice si o pompa de beton echipata cu un brat articulat de 50 de metri, capabil sa refaca nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.

Agentia nucleara a Natiunilor Unite avertizeaza ca aceasta criza poate dura luni de zile. In acelasi timp, compania care opereaza centrala, Tokyo Electric Power Co, a fost criticata pentru lipsa de transparenta si pentru ca nu a furnizat informatii necesare in timp util. Agentia nucleara japoneza acuza compania ca a facut mai multe greseli.

Centrala nucleara de la Fukushima a fost afectata de cutremurul si tsunami-ul de pe 11 martie, care au lasat in urma peste 10 000 de morti. Alte 17 000 de persoane sunt date disparute.