Compania Tokyo Electric Power Co (TEPCO) are nevoie de finantare din partea bancilor japoneze, pentru reconstructia retelelor electrice.

Principalul creditor este Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG), care urmeaza sa acorde imprumuturi de peste 500 de miliarde de yeni.

Alti posibili creditori, Mitsugishi UFJ Financial Group si Mizuho Financial Group ar putea imprumuta TEPCO cu sume intre 200 si 500 de miliarde de yeni fiecare.

Daca vor cadea de acord asupra imprumuturilor, bancile japoneze ar putea transfera fondurile catre operatorul TEPCO, inainte de sfarsitul acestei luni. In acest fel, se vor repara instalatiile afectate de cutremurul si valul tsunami din 11 martie si se vor reconstrui retelele de distributie de electricitate.

Reprezentantii bancilor nu au comentat despre posibila finantare a TEPCO. Analistii considera insa ca TEPCO se bucura de sustinerea guvernului japonez prin garantii substantiale, din moment ce bancile au acceptat sa acorde sume atat de mari dupa negocieri urgente, de scurta durata.

TEPCO avea la sfarsitul anului trecut lichiditati in valoare de 432 de miliarde de yeni si datorii in valoare de 5.800 de miliarde de yeni.

Centrala nucleara Fukushima Daiichi, operata de TEPCO, a fost grav afectata de cutremurul si tsunami-ul din 11 martie, fapt care a declansat criza atomica.

Tehnicienii continua in prezent sa repare instalatiile de racire ale reactoarelor si sa limiteze totodata radiatiile eliberate in atmosfera si in apa.