Palo Alto California este foarte probabil cel mai celebru garaj din lume.  In 1976 se nastea aici compania Apple. Jobs impreuna cu prietenul sau Wozniak au asamblat in acel garaj primele calculatoare pe care le-au vandut unui mic magazin din zona. Casa e acum locuita de o doamna venerabila. Are garda de corp si limuzina. Prefera si impune discretia de cand garajul lui Jobs a ajuns celebru, iar straduta sa linistita din Los Altos a devenit obiectiv turistic.

"Woz si cu mine am inceput sa lucram la Apple in garajul parintilor mei, cand aveam 20 de ani. Am muncit din greu si in 10 ani, Apple a ajuns o companie de 2 miliarde de dolari, cu peste 4 000 de angajati", spune Steve Jobs.

Proprietatea nu mai apartine de mult parintilor lui Jobs. Fiul le-a daruit actiuni la Apple, asa ca au avut bani sa se mute in ceva mai spatios.

Tot intr-un garaj a luat nastere si cel mai important nume de pe internet. Sergey Brin si Larry Page au inceput lucrul la motorul lor de cautare in garajul unei prietene. Nu au plecat departe. La cativa kilometri distanta, Google a crescut de la 16 mp la trei sedii pe zeci de hectare. Vorbim despre Googleplex, sediul Android si gigantul Youtube. Asta fara sa punem la socoteala zeci de reprezentante si servere in toata lumea. Inclusiv la Bucuresti.

Dintre toate garajele din California, cel din Palo alto este considerat locul de nastere al Silicon Valley.  Hewlett si Packard au asamblat primul lor oscilator de sunet. Le-a fost greu la inceput, evident, nu prea aveau bani, au facut si foamea pana cand intr-o zi au batut palma cu o alta companie nascuta aici in SIlicon Valley, Walt Disney. 

Bill Hewlett: "Am inceput compania fara prea multi bani si fara nicio idee despre ce trebuie sa facem, ci doar ambitia care ne spunea ca trebuie sa facem ceva".

Garajul s-a extins asa de mult ca a ajuns si in casa. Piesele erau vopsite si apoi aduse in bucatarie si uscate in cuptor. Azi HP este cel mai mare producator de calculatoare din lume si intre timp a redevenit proprietarul casei. A transformat-o in muzeu, recunoscut de stat si asaltat de turisti.

Dupa nasterea Apple, alte mii de companii s-au mutat in Silicon Valley. Unde vezi cu ochii sunt numai cladiri imense, cu siglele firmelor care au transformat internetul si tehnologia. Intel, Facebook, Dell si Xerox sunt doar cateva.

George Buhnici: "Camera cu care am filmat, laptopul cu care am scris stirea si cel mai probabil si televizorul pe care urmariti reportajul au fost concepute in cartierul de mii de miliarde de dolari, adica in Silicon Valley. Cand ne uitam la locurile de unde au inceput baietii destepti din Silicon Valley, lectia de invatat e simpla. Conteaza mai putin daca ai inceput intr-un garaj sau camera de camin. Important e unde vrei sa ajungi".