George Haber nu este un roman obisnuit. S-a nascut si a crescut crezand ca va face muzica. A lasat devreme instrumentele pentru succesul in internet si tehnologie. Inca dinainte ca internetul sa fie asa cum il stim, tableta ori smartphone-ul sa existe, George construia si vindea idei de succes.

Daca succesul se masoara si in bani, atunci e bine de stiut ca personajul nostru are o avere cu cel putin sapte zerouri, sta in cel mai scump cartier din Silicon Valley si se mai tutuieste la un gratar cu miliardarii de prin vecini. Insa foamea de succes nu ii da pace si acum cauta succesul masurat cu miliardul de dolari.

George Haber: "Eu sunt cel mai fericit si cel mai norocos din lume." Asa arata un roman care nu se plange, ba dimpotriva. E mandru de succesul sau, pentru ca a preferat sa ia decizii pe care ar fi putut sa le regrete, in loc sa regrete ca nu a facut nimic riscant.

George Haber: "Am ajuns in SUA la timpul perfect pentru cariera mea, am facut bani, am facut companii, sunt casatorit, am copii, am tot ce imi trebuie. Si traiesti in inima tehnologiei. Nu numai ca traiesc in inima tehnologiei, dar ii cunosc pe majoritatea celor care creeaza tehnologie."

George Haber a vandut primele doua companii la 80 milioane dolari, respectiv 100 milioane de dolari. Lauda de sine nu miroase a bine? Poate, doar daca nu ai povesti suficient de bune. Da-i lui George ocazia sa iti povesteasca despre uriasii cu care a facut business.

"Cu Gates am facut business, a incercat sa imi cumpere prima companie la un pret insultant. I-am spus nu. Atunci impresia mea despre el era ca e broscuta Hermit, de la Muppet Show, asa arata cu ochelarii lui. Nu a reusit sa ne convinga, noi am vandut compania la un pret de 5 ori mai mare", povesteste George Haber.

Iti trebuie mult curaj sa vorbesti asa despre cel mai bogat om de pe planeta. Si nu e singura patanie cu un gigant din Silicon Valley.

"Jobs mi-a dat o lectie minunata, acum cinci ani, cand i-am aratat produsul, Cresta TV. Un stick USB, cu care puteai sa vezi filme live pe PC. S-a uitat la vicepresedinte si i-a spus: ‘Why the f… should I help people watch TV when my business is to sell from iTunes?’", isi aminteste romanul din Silicon Valley.

Dincolo de tumultul acestor negocieri taioase, George ramane un tip zambitor. E usor sa fii relxat cand locuiesti printre miliardarii din Silicon Valley.

George Haber: "Mergem spre casa mea pe o strada care se cheama Page Mill, este o strada cu multe firme de avocatura si este sediul HP aici. Pe care sta si Andy Grove, presedintele Intel. Nu esti chiar in centru. Sunt mai la natura, dar super aproape de centrul lumii."

Centrul lumii este intr-o fosta livada pe un deal din Palo Alto. De aici se da tonul in tehnologie. De aici s-au nascut procesoarele, memoriile, calculatoarele, telefoanele destepte si tabletelele. Daca ai pus o piesa intr-unul dintre acestea, ai atuurile unui om de succes. Si asa incepe povestea lui George, acasa in Romania, inainte de revolutie.

George Haber a cantat in trupa cu regretatul Adrian Pintea, dar si-a dat seama ca ii place electronica dupa ce a construit un amplificator pentru chitara.

Haber: "Necesitatea este mama creatiei. Pe vremea aceea nu puteam sa cumpar amplificatoare. Imi placea sa cant la chitara, asa ca mi-am facut un amplificator, mi-am creat o pasiune pentru electronica. Se pare ca eram mai bun la asta decat la cantat. Dar, pasiunea pentru muzica mi-a ramas si mi-am construit aici un sistem unde am un tape recorder si benzi.”

Asa a dat deja lovitura de mai multe ori: a crescut din fasa companii de tehnologie, pentru care a primit oferte cu multe zerouri. Dupa mai multe esecuri, primii bani seriosi i-a facut de pe urma DVD-ului. Compania lui a facut solutia prin care filmele se pot pune pe disc. Apoi a facut un EXIT, adica a vandut-o pe val si a mai facut una pe care, evident, a vandut-o. George Haber: "Prima la 80 de milioane, a doua la 100 milioane."

Da, asa se face! Ca sa ramana sus, firmele mari cumpara companii mici sau mijlocii cu idei bune. Cu lectia invatata si banii in buzunar, acum vaneaza si el companii la inceput de drum.

Din biroul de-acasa vrea sa dea lovitura vietii. Cel mai recent proiect al sau e "Evenvoice", o aplicatie care ii va ajuta pe oameni sa critice ori sa felicite public compania cu care au avut de-a face.

George este exemplul viu ca viata ta poate bate orice film. Cu o singura conditie. Sa nu ii pui visului tau nici o limita. George Haber: “Visul meu ca tehnolog cantand la chitara cu Adi Pintea, fiind electronist ajuns in Silicon Valley, a fost visul potrivit. Daca as fi visat sa contrstuiesc centrale in Silicon Valley nu as fi fost in locul potrivit.”