Avertismentul lui Elon Musk: “Inteligența artificială ar putea crea un dictator nemuritor”
Vizionarul Elon Musk crede că în curând inteligenta artificială ar putea crea un dictator nemuritor, la cheremul căruia ar ajunge întreaga omenire.
Musk transmite acest avertisment sumbru într-un documentar lansat sub numele: “Aveţi încredere în acest computer?”. Evenimentul a coincis, cu împlinirea a 50 de ani de la apariţia unui film cult ” 2001: O odisee spaţială”, în care un computer, ucide echipa care l-a inventat.
Cu 5 decenii în urmă, “2001: O odisee spaţială” ne arată tuturor viitorul. Cel mai frapant moment al filmului a fost când Hal, inteligența artificială a navei, o lua razna.
La o analiză sumară constatăm că Stanley Kubrick şi scenaristul Arthur C. Clarke au imaginat diverse tehnologii care au devenit realitate.
Obiecte de zi cu zi precum televiziunea în culori, apelurile video prin Skype ori Facetime sunt doar câteva dintre ele.
Oare Kubrick şi Clarke şi-ar fi putut-o imagina pe Sophia, un robot care s-a adresat de curând Naţiunilor Unite?
Progresele sunt evidente, dar la fel sunt şi eşecurile, cum a fost deriva asistentei virtuale de la Amazon, Alexa.
Recent Facebook a trebuit să închidă un chatbot - program computerizat de conversaţie artificială în formă scrisă - după ce începuse să vorbească o limbă proprie.
Elon Musk, Space X Founder, Tesla CEO: “Poziţia oamenilor pe planeta depinde de inteligenţa lor. Aşa că dacă inteligenţa noastră va fi depăşită, e puţin probabil să mai controlăm planetă.”
Richard Quest, jurnalist: “Câtă dreptate are Kubrick prezicând că Inteligența Artificilă va căpăta o viaţă proprie?”
Laurie Segall, corespondent senior tech CNNMoney: “Potrivit celor de la Institutul Tehnologic din Massachussets (MIT), în următorii zece ani Inteligența Artificială va traduce fluent, va scrie eseuri pentru şcoală. Unii prezic că în 2049 îi va înlocui pe chirurgi. E plauzibil ca în viitor maşinile care se conduc singure vor depăşi ca număr maşinile “normale”. Dar cine va coda etica acestor maşini? E deja o întrebare clasică: ce decizie va lua maşina în situaţie de accident iminent: îi salvează pe cei de pe trotuar ori pe cei din maşină?”
Richard Quest, jurnalist: “Vor fi roboţii mai inteligenţi ca noi ? O să-mi fure jobul?”
Laurie Segall: “Mi-ar plăcea să spun că elementul uman va rămâne pentru totdeauna de neînlocuit.”
Richard Quest: “Utopie...utopie.”
Laurie Segall: “La compania Kurnell din Silicon Valley există un antreprenor, un fel de om de ştiinţă ţicnit, care susţine că, pentru a ţine pasul, ar trebui să ne implantăm Inteligența Artificială în propriul creier. Pare o nebunie, dar în Sillicon Valley este o cursă între cei care caută soluţii pentru asta.”
Richard Quest: “Asta nu prevesteşte nimic bun pentru noi!”
“2001- O odisee spaţială” imagina viitorul tehnologic, iar unii ar zice că, eroare după eroare, cod după cod, Hal îşi vede de drum. Revine societăţii să decidă când e vremea să-l scoată din priză.
Mai multe despre:
#Elon Musk#inteligenta artificiala
Pe acelasi subiect: