• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Raport: Inteligenţa artificială riscă să cadă în mâinile unor hoţi, criminali şi terorişti

Raport: Inteligenţa artificială riscă să cadă în mâinile unor hoţi, criminali şi terorişti

Mai mulţi experţi internaţionali au tras un semnal de alarmă în privinţa utilizării rău intenţionate a programelor de inteligenţă artificială (AI) de către "state care nu respectă acordurile internaţionale, hoţi, criminali şi terorişti", într-un raport ce a fost publicat miercuri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit autorilor raportului, în următorii 10 ani, eficienţa tot mai mare a sistemelor AI riscă să ducă la o creştere a criminalităţii online dar şi la folosirea unor drone şi a unor roboţi în scopuri teroriste. AI este de asemenea susceptibilă de a facilita manipularea alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare graţie unor conturi automatizate (bots).
 
Acest raport de 100 de pagini a fost redactat de 26 de experţi specializaţi în programe de inteligenţă artificială, securitate cibernetică şi robotică. Ei lucrează pentru universităţi (Cambridge, Oxford, Yale, Stanford) şi organizaţii nonguvernamentale (OpenAI, Center for a New American Security, Electronic Frontier Foundation).
 
Aceşti experţi îndeamnă guvernele şi diverşii actori vizaţi să implementeze măsuri de protecţie pentru a limita ameninţările potenţiale asociate inteligenţei artificiale.
 
"Credem că atacurile care vor fi permise prin utilizarea tot mai mare a AI vor fi deosebit de eficace, fin ţintite şi dificil de atribuit", subliniază raportul.
 
Pentru a-şi ilustra temerile, aceşti specialişti evocă mai multe "scenarii ipotetice" de folosire rău intenţionată a programelor de AI.
 
Ei au subliniat că teroriştii ar putea să modifice sistemele de AI disponibile în comerţ (drone, vehicule autonome), pentru a provoca accidente, coliziuni şi explozii.
 
Autorii raportului şi-au imaginat cazul unui robot de curăţenie, traficat de răufăcători, care ar putea să se strecoare neobservat printre alţi roboţi ce au rolul de a face curăţenie în sediul unui minister din Berlin. Într-o zi, intrusul ar putea să treacă la atac, după ce l-ar recunoaşte vizual pe ministrul german de Finanţe. Robotul ar putea să se apropie de ministru şi să explodeze în manieră autonomă, ucigându-şi astfel ţinta.

21 februarie 2018 12:13
Modifică setările cookies