Elon Musk ne-a obişnuit deja cu declaraţii surprinzătoare, uneori chiar şocante. Însă, cele mai recente postări pe Twitter ale acestuia depăşesc doza de atipic cu care şeful Tesla, SpaceX şi a altor companii se înconjoară.

Declaraţiile lui Musk par să fie generate de ultimele teste nucleare făcute de Coreea de Nord, dar şi de o declaraţie pe care Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a dat-o recent privind inteligenţa militară.

Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligenţă artificială va conduce lumea”, a spus Putin, scoţând în evidenţă ambiţiile Rusiei, dar şi ale altor ţări în acest domeniu.

Dincolo de gadgeturi şi aplicaţii ca zone de iniţiere a algoritmilor, inteligenţa artificială este văzută ca un instrument extrem de puternic pentru cel care o va controla. Mai mulţi cercetări din acest domeniu au avertizat deja că, în mâinile unor dictatori, AI-ul ar putea fi mijloc de opresiune deosebit de eficient.

Inteligenţa artificială poate fi aplicată de state în domenii care privesc guvernarea, iar regimurile opresive şi cele care cenzurează libertatea de opinie şi accesul la informare o pot folosi ca mijloc de supraveghere şi control.

Musk crede că, daca va fi nevoie, statele autoritate pot obţine cu forţa AI-urile dezvoltate de companiile private, fără ca măcar să deruleze propriile cercetări în acest domeniu.

Musk: Inteligenţa artificială este mult mai riscantă decât Coreea de Nord

Elon Musk şi 115 alte personalităţi ale industriei roboticii şi inteligenţei artificiale au cerut, recent, Naţiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori, să ia măsuri ferme împotriva pericolului armelor autonome.

Între semnatari se mai află co-fondatorul Google Deepmind, Mustafa Suleyman, şi directori globali ai companiei daneze Universal Robotics şi Element AI din Canada.

”Armele autonome letale riscă să devină a treia revoluţie în război. Odată dezvoltate, conflictele armate vor avea loc la o scară fără precedent şi mai repede decât pot înţelege oamenii”, avertizează semnatarii scrisorii.

Pot fi arme ale terorii, arme care teroriează şi arme care pot fi folosite de terorişti împotriva oamenilor nevinovaţi, care pot fi piratate pentru a fi folosite într-un mod nedorit, se mai arată în scrisoare, care avertizează că timpul pentru a acţiona este scurt.

Într-un comunicat de presă care a însoţit scrisoarea, Stuart Russell, fondator şi vicepreşedinte al Bayesian Logic, a explicat de ce a semnat.

”Dacă oamenii nu vor să vadă noi arme de distrugere în masă, sub forma unor roiuri vaste de microdrone letale, care să se răspândească în jurul lumii, este imperios necesar să intervenim şi să susţinem eforturile Naţiunilor Unite de a crea un tratat care să interzică armele autonome letale. Este vital pentru securitatea naţională şi internaţională”, a afirmat Russell.

Elon Musk a emis deja mai multe avertismente referitoare la pericolul reprezentat de inteligenţa artificială. Săptămâna trecută a scris pe Twitter: ”Dacă nu sunteţi îngrijoraţi de inteligenţa artificială ar trebui să fiţi. Este mult mai riscantă decât Coreea de Nord”.