Reprezentanții IKEA au spus că locuitorii din Gävle, un oraș din estul Suediei cunoscut pentru o capră gigant din paie, pe care o ridică în centru de Craciun, sunt în favoarea eliminării plăților cash.

În sondajele pe care le-am făcut, marea majoritate a clienților au spus că plățile cash nu mai sunt importante. Folosim multe resurse pentru a gestiona banii cash, resurse pe care am vrea să le folosim în alte scopuri”, a spus Patric Burstein, directorul de relații cu clienții al magazinului.

Experimentul va începe în 1 octombrie, iar dacă va fi un succes compania plănuiește să elimine plățile cu numerar în toate magazinele sale din Suedia. Și lanțul de magazine Åhléns experimentează plățile cashless în trei dintre locațiile sale.

Suedia ar putea fi prima țară din lume care renunță definitiv la banii cash, în favoarea plăților mobile și a cardurilor. Iar acest lucru ar putea să se întâmple până în 2023. Țara scandinavă mai folosește banii lichizi în doar 18% din tranzacții. Experții estimează că este o chestiune de câțiva ani până când Sedia nu va mai folosi cash deloc.

Suedia a fost prima ţară din Europa care a introdus în circulaţie bancnotele, în 1661. Acum abia le mai foloseşte. Plata pentru patru din cinci produse achiziţionate în Suedia se face cu cardul, iar localnicii fac 260 de tranzacţii electronice pe an, arată un raport citat de presă locală. În aceste condiţii, ATM-urile sunt din ce în ce mai puţin folosite, iar Suedia ar putea deveni, într-un timp relativ scurt, prima ţară din lume care renunţă total la numerar.

Pe de altă parte, banca centrală a Suediei, Riksbank, analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumite "e-krona" în decursul următorilor ani, în condiţiile în care tranzacţiile cu numerar sunt în scădere, potrivit viceguvernatorului Riksbank, Cecilia Skingsley.