Suedia a renunțat prea repede la numerar. Avertismentul autorităților
Coroane suedeze
Afişele de tipul "Nu se acceptă plata cu numerar" au devenit din ce în ce mai frecvente în magazinele şi restaurantele din Suedia, pe măsură ce plăţile au devenit preponderent digitale şi mobile, însă ritmul rapid în care s-a renunţat la numerar a provocat îngrijorări în rândul autorităţilor.
Potrivit Bloomberg, în prezent o comisie parlamentară efectuează o revizuire de amploare a legislaţiei cu privire la banca centrală, scrie Agerpres.
"Dacă această dispariţie a numerarului are loc prea repede, ar putea apărea dificultăţi în ceea ce priveşte menţinerea infrastructurii pentru gestionarea numerarului", a declarat Mats Dillen, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă.
Dillen a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la ce tip de propuneri ar putea fi incluse în raportul preliminar ce ar urma să fi publicat în vară.
Suedia este considerată ţara unde numerarul este cel mai puţin utilizat de pe planetă. Majoritatea oficiilor bancare au încetat operaţiunile cu numerar, multe magazine, muzee şi restaurante acceptă acum doar plata cu cardul sau plăţi mobile. Însă, există şi o parte negativă a acestei evoluţii, deoarece multe persoane, în special vârstnici, nu au acces la societatea digitală.
"Am putea intra într-o spirală negativă care poate ameninţa infrastructura de numerar. Acestea sunt aspectele pe care le vom analiza cu atenţie", a spus Mats Dillen.
Anul trecut, cantitatea de numerar în circulaţie în Suedia a atins cel mai scăzut nivel de după 1990 şi este cu 40% sub vârful atins în 2007. În plus, scăderile anuale înregistrate în anii 2016 şi 2017 au fost cele mai mari din istorie.
Un studiu publicat luna trecută de Insight Intelligence arată că doar 25% din suedezi au plătit cu bani gheaţă cel puţin odată pe săptămână în 2017, faţă de 63% în urmă cu patru ani. În plus, 36% nu au utilizat niciodată numerar sau au plătit cu bani gheaţă o dată sau de două ori pe an.
În replică, Banca Centrală a Suediei (Riksbank) analizează necesitatea de a fi introdusă o formă oficială de monedă digitală, o aşa-numită e-krona. O propunere finală este aşteptată la finele acestui an, însă ideea este că e-krona ar urma să complementeze numerarul şi nu să îl înlocuiască complet.
Guvernatorul Riksbank, Stefan Ingves, a declarat că Suedia ar trebui să analizeze dacă se impune obligarea băncilor să furnizeze numerar clienţilor. În raportul său anul publicat luni, Banca Centrală a Suediei susţine că se pune întrebarea ce rol ar trebui să joace instituţia în viitor, având în vedere scăderea constantă a plăţilor cu numerar.
"Riksbank analizează cu atenţie această evoluţie. Pe ansamblu, cred că ne confruntăm cu modificări structurale în domenii care anterior au fost stabile. Aceasta este o evoluţie care va afecta toate departamentele Riksbank şi vom fi nevoiţi să luăm decizii strategii cu privire la evoluţia viitoare", a spus Stefan Ingves.
Pe acelasi subiect: