Magazinele cu haine second-hand nu respecta normele de igiena. Vezi aici ce amenzi au primit!
Magazinele care comercializeaza si distribuie articole de imbracaminte uzate sau purtate, adica SH-urile, nu curata si dezinfecteaza hainele puse la vanzare si nu le sorteaza in functie de gradul de uzura. Conform unei inspectii a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, la peste 427 de astfel de magazine s-au gasit nereguli, astfel ca inspectorii au dat amenzi de peste 150.000 de euro.
Potrivit unui comunicat al ANPC, cele mai multe abateri au fost din cauza nerespectarii normelor de igiena, adica curatarea si dezinfectarea hainelor inainte de a fi scoase la raft. Mai mult, operatorii economici, nu tineu evident lunara a intrarilor si iesirilor de marfa si nu sortau hainele in functie de gradul de uzura.
“Comisarii ANPC au verificat 527 de operatori economici, constatandu-se abateri la 427 dintre acestia. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 222 amenzi contraventionale, in valoare de 623 300 lei si 205 avertismente. Totodata, au fost oprite definitiv de la comercializare produse in valoare de 218 lei si au fost oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 424 433 lei”, se arata in comunicat.
Sfaturi practice date de catre ANPC, consumatorilor care doresc sa cumpere haine second-hand
· sa nu cumpere haine de pe strada sau de la tarabe, ci doar din magazine specializate in acest sens;
· sa faca alegerea cu mare atentie: articolele de imbracaminte trebuie sa fie examinate cu minutiozitate pentru a se evita ca acestea sa fie degradate (rupte, murdare, patate);
· sa se asigure ca produsele sunt insotite de documentul care certifica supunerea acestor produse la operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate in domeniu. Conform HG163/2007, documentul trebuie sa contina numele/denumirea si adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie, tipul operatiunilor efectuate si data efectuarii acestora, denumirea comerciala a produselor biocide utilizate la operatiuni. Daca produsele nu sunt insotite de documentul certificator exista riscul potential de a contacta diverse infectii si micoze.
Pe acelasi subiect: