"Este o alta noutate a directivei europene. Pana acum, acest lucru nu era posibil: Ori nu puteai sa renunti la credit, ori erai nevoit sa platesti comisioanele bancii chiar daca nu mai luai creditul", a explicat Cerbulescu.

Contractele de credit ale populatiei vor fi modificate de banci pana in septembrie in scopul reducerii comisioanelor percepute de institutiile bancare la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte - comisioanele sunt limitate la 1%.

Modificarile vor fi facute pentru ca toate contractele de credit sa fie adaptate la noile reglementari UE. Din 11 iunie, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de ANPC pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului.

Tot din 11 iunie vor intra in vigoare si noile reglementari cu privire la renuntarea creditului in termen de 2 saptamani.