Din 11 iunie, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului.

"Acest proiect de lege este in avantajul consumatorilor. In acest fel, vom putea sa ne aliniem si noi altor state europene. Deocamdata asteptam propuneri si de la parteneri (n.r. bancile), si in functie de directiva europeana pe care noi trebuie sa o transpunem in legislatie, vom definitiva ordonanta", a declarat pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala.

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.

Citeste stirea integrala aici!