Am luat si aceasta varianta in calcul. Tocmai de aceea am spus ca asteptam propunerile partenerilor nostri pana pe 3 martie, ca sa putem ingloba totul in proiectul de lege. Daca va avea sustinere, evident ca vom introduce aceasta masura in lege. Speram sa reusim”, a declarat pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.  

Legea va fi aplicata Din 11 iunie. Persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului.

In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala.

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.

In prezent, bancile percep comisioane de rambursare anticipate de pana la 5%. Practic, “amendeaza” clientul pentru ca isi acopera datoria in avans, privand astfel banca de castigurile din dobanzile aferente perioadei ramase pana la finalizarea contractului.