Este Europa Centrala si de Est cosul de gunoi al companiilor alimentare? Tarile din grupul de la Visegrad cer UE masuri impotriva gigantilor care vand alimente de proasta calitate in statele membre mai sarace
Supermarket
Liderii statelor din grupul de la Visegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, se vor intalni saptamana viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene sa actioneze impotriva companiilor producatoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioara in produsele destinate statelor membre mai sarace, transmite Reuters, preluata de News.ro.
”Summitul special va cere Comisiei Europene sa ia masuri legislative care sa interzica astfel de practici… care umilesc popoare si creeaza doua categorii de popoare”, a declarat joi premierul slovac Robert Fico intr-o conferinta de presa.
Fico a spus ca liderii celor patru tari vor discuta aceasta problema la Varsovia.
Asociatiile de protectie a consumatorilor si guvernele s-au plans ca unii producatori de alimente folosesc ingrediente mai ieftine in produsele destinate Europei Centrale si de Est decat cele incluse in produsele sub aceleasi branduri comercializate in Germania si Austria. Aceasta practica este permisa in prezent, UE cerand doar ca ambalajele sa includa clar lista de ingrediente.
Autoritatile din Ungaria, Cehia si Slovacia au criticat in ultimele saptamani companiile multinationale care comercializeaza sub aceleasi branduri alimente de calitate mai proasta decat cele din Occident.
Ministerul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a ordonat autoritatii pentru siguranta alimentelor, Nebih, sa compare calitatea a 100 de produse alimentare comercializate sub aceleasi branduri in tara si strainatate, pentru a vedea daca exista diferente, potrivit site-ului hungarytoday.hu.
Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat marti ca Cehia va presa Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de alimente de calitate inferioara in Europa de Est sub acelasi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune in Occident. Potrivit acestuia, ca oamenii s-au saturat sa fie ”cosul de gunoi al Europei”, in timp ce seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.
De exemplu, un studiu efectuat in 2015 de Universitatea de Chimie si Tehnologie din Praga arata ca iaurtul, cafeaua instant, margarina si o parte din carnea procesata comercializata in Cehia au fost produse din ingrediente diferite. Alimentele sunt cu circa 25% mai ieftine in Cehia fata de Germania, potrivit Eurostat. Acest fapt reflecta partial costurile si standardele de viata locale mai mici.
Si autoritatiile slovace au anuntat saptamana trecuta ca au descoperit diferente de gust, compozitie si aspect in aproape zece produse alimentare vandute local, prin comparatie cu aceleasi produse din Germania si Austria. Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat saptamana trecuta rezultatele unor teste de laborator care au aratat ca jumatate dintr-o lista de 22 de produse cumparate la Bratislava difera ca gust, aspect si compozitie de echivalentele lor cumparate in doua orase austriece de langa granita.
Comisar european: UE nu are reglementari care sa garanteze calitatea uniforma a produselor alimentare
In replica la nemultumirile statelor din Europa Centrala si de Est, comisarul pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a declarat ca Uniunea Europeana nu dispune de mijloace legale prin care sa penalizeze producatorii care distribuie sub aceleasi branduri alimente de calitate diferita in statele membre.
Andriukaitis a explicat ca operatorii din industria alimentara nu pot fi obligati sa isi adapteze produsele la puterea de cumparare sau gusturile nationale.
Oficialul european ii incurajeaza insa pe consumatori sa ceara producatorilor aceeasi calitate a produselor, indiferent in ce tara traiesc, si sa isi exprime opiniile prin intermediul organizatiilor de protectie a consumatorilor.
Comisarul a mai spus ca o companie este libera sa decida ce ingrediente foloseste in produsele comercializate in state diferite, cu conditia sa informeze cu exactitate consumatorii prin mentionarea acestora pe ambalaje.
Consumatorii din Europa Centralai si de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, dupa caderea comunismului, in 1989. Producatorii afirma ca diferentele de compozitie sunt date de gusturile locale.
Alimentele sunt in general mai ieftine in Europa de Est decat in Vest, dar multi cumparatori merg in Occident pentru a cumpara produse de calitate mai buna.
Pe acelasi subiect: