Aceste date socante sunt cuprinse intr-un studiu cu privire la conditiile de viata din Venezuela (ENCOVI), care a fost realizat de Universitatea Centrala din Venezuela, in colaborare cu Universitatea Catolica Andres Bello si Universitatea Simon Bolivar, precum si cu ajutorul Fundatiei Bengoa.

Venezuelenii nu mai consuma zilnic cele 2.000 de calorii recomandate, iar cei mai saraci au pierdut in ultimul an pana la noua kilograme din cauza lipsei de acces la alimente considerate de baza.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca cei mai multi venezueleni au inlocuit carnea rosie si alba cu legume si tuberculi, in special cartofi, iar 82,8% dintre locuitori sunt considerati saraci din cauza veniturilor castigate.

Venezuela trece printr-o grava criza politica si economica, care a dus la disparitia alimentelor de baza si a medicamentelor de pe rafturile celor mai multe magazine din tara sud-americana.

Comisia Natiunilor Unite pentru America Latina si Caraibe estimeaza ca PIB-ul Venezuelei va scadea cu 4% in 2017, in vreme ce expertii Fondului Monetar International (FMI) prezic o inflatie de 1.600%.

De asemenea, acest studiu a atras atentia ca 93% din venezueleni nu au destui bani pentru a-si cumpara alimentele de care au nevoie, iar snacksurile si grasimile sanatoase au disparut complet din dieta unui om de rand.

Doar 78% dintre venezueleni mananca un mic-dejun, iar 32% dintre oameni recunosc ca mananca doar doua mese pe zi.

Aceasta criza alimentara a generat la randul ei o criza educationala, iar peste un milion de copii au fost retrasi din scolile publice din cauza foametei si a lipsei serviciilor publice din Venezuela.