Produsele vor ajunge in spitale, orfelinate sau camine de batrani, care trebuie sa se inscrie in Registrul Beneficiarilor, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputatilor. Donarea alimentelor se va face in baza unui contract incheiat intre comerciant si un camin de batrani, de exemplu.

Petru Movila, deputat, initiatorul proiectului de lege: "ONG-uri, spitale, camine de batrani, institutii care pot valorifica corect aceste alimente. Pentru produsele donate, comerciantii vor avea facilitati fiscale, deduceri TVA, de impozit pe profit."

Astfel de masuri exista deja in Franta si Italia. In prezent, marile magazile din Romania vand mai ieftin alimentele pe cale sa expire, la rafturi destinate produselor cu pret redus. Daca va fi donata, mancarea trebuie depozitata corespunzator, iar in proiectul de lege nu este reglementata aceasta situatie.

Horatiu Raicu, secretar general Agrostar: "Beneficiarii risca sa se imbolnaveasca, sa faca toxiinfectie alimentara, deci trebuie stabilite niste reguli si pentru cei care primesc donatia, cum ar trebui sau sa aiba spatii de depozitare proprii pentru alimente."

Cei care vor dori sa primeasca alimentele, vor fi nevoiti sa se inscrie in Registrul Beneficiarilor, care va fi infiintat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Petru Movila, deputat, initiatorul proiectului de lege: "Pentru produsele ambalate, conserve, e posibil sa fie donate cu 20-30 de zile inainte de expirare, pentru alte produse preambalate, cu 10 zile inainte. Cu termene foarte mici de valabilitate pot fi donate cu o zi inainte de expirare."

Un proiect de lege asemanator, care sa impiedice risipa de alimente, se afla deja pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si asteapta votul final. Acea lege prevede amenzi de pana la 15 mii de lei pentru comerciantii care vand alimentele in prag de expirare la pret redus si nu le doneaza centrelor de copii sau batrani si adaposturilor de animale. Potrivit Eurostat, romanii arunca anual milioane de tone de mancare.