Desi detine una dintre cele mai mari suprafete agrare din UE, Romania a importat anul trecut mai multe alimente decat a exportat. Ce am cumparat de la straini
Pentru al doilea an la rand, Romania a importat mai multe alimente decat a exportat. Asta arata datele Eurostat pe 2016. Am cumparat mai ales carne, fructe, cereale si lactate.
Importurile de legume s-au redus, dar rosiile noastre se gasesc in magazine doar sase luni pe an.
Cat despre exporturi: suntem campioni continentali la vanzarea de materii prime - din pacate vindem furaje, care ingrasa porcii olandezi, pe care apoi ii cumparam noi transati din supermarketuri la preturi mai mici fata de carnea autohtona.
La 30 de kilometri de Buzau, in localitatea Limpezis, domnul Moise produce 120 de tone de tomate, in doua transe. Reuseste asta pentru ca serele aunt incalzite si marfa pleaca la centrele en-gros de primavara devreme, pana toamna.
Romica Moise, legumicultor: "Pe perioada iernii nu se poate produce in Romania, nu ne ajuta clima, nu ne ajuta lumina, deja costurile sunt foarte mari. Va dati seama, daca sa incalzesti un metru patrat...cat te costa la o camera de 16mp, dar sa incalzesti un solar de 15.000 de mp."
Special pentru rosii, Ministerul Agriculturii a lansat recent chiar un program de finantare. Ministrul e atat de optimist, incat deja a numarat cati kilometri de TIR-uri cu patlagele vom avea in primavara si la toamna.
Petre Daea: Daca ar ramane aceste cereri si cu producatia pe care trebuie sa o obtina, prevazuta in actul normativ - ar insemna ca Romania in acest an va produce 4.400 tone tomate in extrasezon, ceea ce inseamna 440 de TIR-uri, ce ar insemna 4,5 kilometri de TIR-uri plin cu rosii, tomate produse in spatiile incalzite din Romania.
De fapt, agricultorii spun ca problema nu este neaparat finantarea.
Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale pentru produse Agroalimentare de Legume si Fructe: "Nu suntem organizati in asa fel incat sa facem un pas in ceea ce priveste calitatea, tehnologia, sa avem o productie ridicata realizata cu costuri reduse in asa fel incat sa fie competitiva in piata."
Asa arata importurile si exporturile de produse agroalimentare pe ultimii 4 ani. Calculele bazate pe cifrele Eurostat arata ca in timp ce importurile au crescut cu 26%, exporturile au un avans aproape dublu – 47,5% crestere din 2012 incoace. Unde am ajuns? La al doilea an consecutiv de deficit. Adica importam cu 100 de milioane de euro mai mult decat exportam.
Sa vedem care este topul produselor exportate. Cereale si seminte oleaginoase de peste 3 miliarde de euro, tutun si animale vii - aici vorbim mai ales de taurasi care pleaca in vest si berbecuti pentru tarile arabe.
Importurile pe de alta parte, inseamna mai ales carne, fructe, cereale si lactate. Toate acestea, plus cacao - valoreaza peste 2 miliarde de euro."
Gabriel Razi, analist: "Avem insa mari probleme cu anumite piete strategice , cum ar fi cea de carne. Avem fenomene atipice si chiar surprinzatoare. importam carne de porc din Olanda si Belgia, chiar si din Germania, tari in care exportam porumb spre exemplu, principala materie prima folosita in cresterea porcilor."
Exportam, asadar, foarte multe materii prime si prea putine produse prelucrate.
Pe acelasi subiect: