Cumparaturi in supermarket, din fotoliul de acasa. Ideea de afaceri care schimba comertul traditional
Se aglomereaza rafturile virtuale. Hipermarketurile ataca serios spatiul online, cu departamente specializate. Au un exemplu bun in fata: magazinele de mici dimensiuni s-au transformat in afaceri profitabile, in scurt timp.
Cei care aleg sa isi faca piata online sunt in primul rand interesati de confortul oferit de acest serviciu. Dupa ce ati plasat comanda, pe site-ul unui hipermarket, platiti si asteptati aproximativ doua ore. Suficient pentru un angajat sa umple cosul. Este ajutat de un calculator de mana, care ii spune exact unde se afla fiecare obiect, si de un miniscaner de deget.
Este adevarat, trebuie sa aveti incredere ca angajatul magazinului va alege cele mai bune rosii si castraveti.
Cumparaturile pe care le faci cu mana ta in hipermarketuri au un mare avantaj, vezi exact ce pui in cos. Totusi, pierzi o ora printre rafturi si un sfert de ora la coada, sa platesti. In schimb, cine isi face cumparaturile online asteapta ca produsele sa-i fie aduse la masina de catre un angajat al magazinului, iar tot acest proces nu dureaza mai mult de cinci minute.
Este si cazul lui Alex, care nu a vrut sa se plimbe printre rafturi. "Am venit de la mare si voiam sa ma odihnesc. M-am si lovit la picior, chiar nu aveam niciun chef sa stau sa ma plimb prin magazin", spune Alex.
Alte magazine va aduc cumparaturile la usa si platiti pentru transport 15 lei. In acest caz, puteti cere inlocuirea produselor.
Radu Butufei, reprezentantul unui hipermarket: "Cu siguranta poti refuza toata comanda. Daca ai platit cu cardul, banii iti sunt returnati pe card".
Alaturi de hipermarketuri, in mediul virtual fac bani si magazinele mici, mai ales daca vin au produse care se gasesc mai greu. De pilda, cele care vand legume si fructe bio si care pentru un astfel de cos plin cu bunatati cer aproximativ 100 de lei.
"Ziua in care marii retaileri decid sa aduca in Romania produse ecologice va fi o zi pe care multi mici fermieri din Romania nu vor dori sa o vada", spune Andrei Barbu, patronul unui magazin online.
Deocamdata hipermarketurile online sunt la inceput de drum. Potrivit specialistilor, piata lor este de 1%. Totusi, vanzarile cresc in fiecare luna cu 15%.
Pe acelasi subiect: